poniedziałek, 12 grudnia 2016

Śniadaniowe warsztaty z Bonne Maman

Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w słodkich śniadaniowych warsztatach z firmą Bonne Maman, producentem przepysznych dżemów i konfitur. 

warsztaty śniadaniowe z Bonne Maman
Produkty te są przygotowywane według tradycyjnych francuskich receptur, nie zawierają żadnych konserwantów, barwników ani sztucznych aromatów. Do ich słodzenia używany jest cukier trzcinowy i biały, nie zawierają natomiast syropu glukozowo-fruktozowego. Dodawany jest również sok z cytryny a nie kwasek cytrynowy. Owoce z których wykonywane są dżemy i konfitury są bardzo dojrzałe i wolno gotowane, dzięki czemu ich struktura pozostaje nie naruszona i w słoiczkach znajdziemy kawałki owoców. Po za tym również pięknie się prezentują, a słoiczki i charakterystyczne wieczka w czerwoną kratę można użyć ponownie do wielu celów. 



Warsztaty składały się z dwóch części. 
W pierwszej przygotowywaliśmy pięć rodzajów słodkich śniadań.






Owsianka na mleku kokosowym z suszonymi jagodami goji i konfiturą truskawkową


Granola z kremem kasztanowym i granatem na jogurcie naturalnym 


Tosty z chałki z pieczoną ricottą i brzoskwinią


Puszste naleśniki biszkoptowe z gorzką pomarańczą i kwaśną śmietanką 


Francuskie tosty w jajku z flambirowanymi owocami i maliną


W drugiej części warsztatów wykorzystywaliśmy słoiki po dżemach robiąc z nich lampiony świąteczne i pojemniki na igły do szycia.



Warsztaty upłynęły nam w przemiłej już delikatnie świątecznej atmosferze i firmie Bonne Maman dziękuję za zaproszenie i możliwość uczestniczenia w tym przepysznym kulinarnym spotkaniu :-)

7 komentarzy: