Nie wyobrażam sobie wiosny bez młodej kapustki z koperkiem i dziś już kolejny raz w tym roku będzie rządzić u mnie właśnie ona :-) Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką jest daniem prostym takim swojskim z wiejskiej kuchni. Wspaniale smakuje z kromką chleba z masłem lub z młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem.
- 1 młoda kapusta
- 2 cebule
- pęczek koperku
- 0,5 litra bulionu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 10 dag masła
- pieprz
- sól
Kapustę pokroić lub poszatkować nie za drobno, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i wlać bulion. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na połowie masła i dodać do kapusty. Resztę masła roztopić, dodać mąkę i podsmażać mieszając, a następnie dodać do kapusty. Kapustę wymieszać i zagotować, a na koniec doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dodać posiekany koperek.
Uwielbiam, najlepsza z koperkiem !
OdpowiedzUsuńoj tak koperek musi być i to duuuużo :-)
UsuńBardzo lubię. Mogę jeść i jeść taką kapustę :)
OdpowiedzUsuńJa dokładnie tak samo Krysiu :-)
UsuńMniam... tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńTakie dania smakują najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńTakie dania smakują najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńzgadza się Marzenko :-)
UsuńGotowana młoda kapustka... mniam :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam świeżą kapustę, mniam... wzbudziłaś apetyt ;)
OdpowiedzUsuńUszanowanko Marzenko!
Uwielbiam taką kapustkę.
OdpowiedzUsuńU mnie wiosną także króluje oczywiście młoda kapusta z dużą ilością koperku
OdpowiedzUsuńWiosną obowiązkowo musi być taka kapustka :-)
UsuńAle pychotkaaa... już wiem co będzie na obiad :)
OdpowiedzUsuńto jest pyszne!
OdpowiedzUsuń