piątek, 29 stycznia 2016

Wieprzowina w sosie pesto

Wieprzowina w sosie pesto, do tego biała kasza gryczana i czerwona kapusta Ogródek Dziadunia taki właśnie pyszny obiad był wczoraj u mnie. Powiem Wam że wieprzowina duszona w pesto jest po prostu przepyszna, mięciutka i aromatyczna, polecam Wam takie połączenie :-)

Wieprzowina w sosie pesto

  • 50 dag wieprzowiny np. łopatki
  • 150 g zielonego pesto
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • sos tabasco ostry

Wodę wymieszać z pesto i zagotować. Wieprzowinę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni, a następnie dodać do gotującej się wody z pesto i całość dusić na małym ogniu do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić sos mąką oraz śmietaną i całość doprawić do smaku sosem tabasco.

16 komentarzy:

  1. Często robię pesto, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zafundować sobie taki smaczny, urozmaicony obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przygotować większą ilość pesto i przygotować kilka dań z jego dodatkiem :-)

      Usuń
  2. Pyszny konkretny obiad, super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki konkretny obiad też czasem trzeba zjeść ;-)

      Usuń
  3. Bardzo lubię pesto. Pyszny obiadek kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiad niczego sobie, choć sama za kaszą nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę można zastąpić np. ziemniakami :-)

      Usuń
  5. Ciekawy pomysł 😊 uwielbiam pesto😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, jutro zrobię taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń