niedziela, 30 sierpnia 2015

Pieczone udka z kurczaka z kaszą jaglaną

Witajcie w tą piękną słoneczną i wakacyjną niedzielę. U mnie dziś na obiad pieczone udka z kurczaka z kaszą jaglaną i zieloną sałatką. Udka jak i kasza z dodatkiem kurkumy, którą bardzo lubię i która ma wiele dobroczynnych właściwości np. oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne, sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie. Ponadto dobrze działa na wzdęcia i wspomaga pracę wątroby. 

Pieczone udka z kurczaka

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki kurkumy Kłos-Pol
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki pierzu cayenne

Kasza:
  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 2 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka kurkumy Kłos-Pol
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów

Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i natrzeć nią udka z kurczaka, a następnie odstawić do lodówki na całą noc. Piec w temp. 180 st przez ok. 1 h, a 15 min przed końcem pieczenia udka odkryć, aby się przyrumieniły.
Kaszę przepłukać w zimnej wodzie i wsypać do gotującej się wody dodając, sól, kurkumę oraz pomidory. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę, a następnie odstawić jeszcze i przykryć grubym kocem na ok. 10-15 min.
Kaszę podawać z upieczonym udkiem kurczaka i np. zieloną sałatką.


5 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek, lubię takie pieczone mięska :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie był inny obiad. Ale chętnie wprosiłabym się do Ciebie na takie smaczne udko.

    OdpowiedzUsuń