Witajcie w tą piękną słoneczną i wakacyjną niedzielę. U mnie dziś na obiad pieczone udka z kurczaka z kaszą jaglaną i zieloną sałatką. Udka jak i kasza z dodatkiem kurkumy, którą bardzo lubię i która ma wiele dobroczynnych właściwości np. oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne, sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie. Ponadto dobrze działa na wzdęcia i wspomaga pracę wątroby.
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki kurkumy Kłos-Pol
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki pierzu cayenne
Kasza:
- 1 szkl kaszy jaglanej
- 2 szkl wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy Kłos-Pol
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów
Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i natrzeć nią udka z kurczaka, a następnie odstawić do lodówki na całą noc. Piec w temp. 180 st przez ok. 1 h, a 15 min przed końcem pieczenia udka odkryć, aby się przyrumieniły.
Kaszę przepłukać w zimnej wodzie i wsypać do gotującej się wody dodając, sól, kurkumę oraz pomidory. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę, a następnie odstawić jeszcze i przykryć grubym kocem na ok. 10-15 min.
Kaszę podawać z upieczonym udkiem kurczaka i np. zieloną sałatką.
Pyszne danie na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, lubię takie pieczone mięska :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja :-)
UsuńU mnie był inny obiad. Ale chętnie wprosiłabym się do Ciebie na takie smaczne udko.
OdpowiedzUsuńZapraszam Krysiu :-)
Usuń