sobota, 27 czerwca 2015

Omlet z ostropestem

Śniadanie to podstawa każdego dnia, powinno być zdrowe i pożywne. Moją propozycją jest omlet z ostropestem. Ostropest plamisty działa odtruwająco, a także sprzyja regeneracji i wytwarzaniu nowych komórek wątroby.  Używa się go profilaktycznie i leczniczo przy wzdęciach, krwawieniu z nosa, zatruciach wątroby spowodowanych np. silnie działającymi lekami, przy bólach wątroby, a także działa oczyszczająco na drogi żółciowe.

Omlet z ostropestem plamistym

  • 2 jajka
  • 1 łyżka świeżo zmielonego ostropestu plamistego Kłos-Pol
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól himalajska
  • pasta dr Budwig
  • szczypiorek
  • koperek

Jajka roztrzepać, dodać świeżo zmielony ostropest plamisty, kurkumę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie roztrzepać i smażyć omlet. Gotowy omlet posmarować pastą dr Budwig, złożyć na pół i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem.

6 komentarzy:

  1. Nie słyszałam nigdy o ostropeście, ciekawe i super omlet.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może warto zaopatrzyć się i używać go u siebie w kuchni :-)

      Usuń
  2. Mam ostopest w domu. Jest bardzo zdrowy i warto go dodawać do potraw :-)

    OdpowiedzUsuń