Śniadanie to podstawa każdego dnia, powinno być zdrowe i pożywne. Moją propozycją jest omlet z ostropestem. Ostropest plamisty działa odtruwająco, a także sprzyja regeneracji i wytwarzaniu nowych komórek wątroby. Używa się go profilaktycznie i leczniczo przy wzdęciach, krwawieniu z nosa, zatruciach wątroby spowodowanych np. silnie działającymi lekami, przy bólach wątroby, a także działa oczyszczająco na drogi żółciowe.
- 2 jajka
- 1 łyżka świeżo zmielonego ostropestu plamistego Kłos-Pol
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól himalajska
- pasta dr Budwig
- szczypiorek
- koperek
Jajka roztrzepać, dodać świeżo zmielony ostropest plamisty, kurkumę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie roztrzepać i smażyć omlet. Gotowy omlet posmarować pastą dr Budwig, złożyć na pół i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem.
Nie słyszałam nigdy o ostropeście, ciekawe i super omlet.
OdpowiedzUsuńMoże warto zaopatrzyć się i używać go u siebie w kuchni :-)
UsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńMam ostopest w domu. Jest bardzo zdrowy i warto go dodawać do potraw :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się Marzenko :-)
Usuń