Witajcie w tą pierwszą wiosenną niedzielę, niestety pogoda za oknem nie dopisuje, jest pochmurno i zimno, ale może to już takie ostatnie zimne dni. Czas więc na przygotowanie niedzielnego obiadku u mnie dziś gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną z dodatkiem zasmażanej kapusty czerwonej.
- 2 torebki kaszy gryczanej Piątnica
- 40 dag łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1/2 kostki rosołowej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 litr wody
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- zasmażana kapusta czerwona Orzech
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wodę zagotować z kostką rosołową i dodać podsmażone mięso. Na patelni po mięsie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, którą następnie dodać do garnka z mięsem. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec w niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąki i dodać do gulaszy, aby był dość gęsty. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podawać z kaszą gryczaną z dodatkiem zasmażanej kapusty czerwonej lub z ogórkiem kiszonym.
Pyszne danie . Bardzo lubię połączenie kaszy z gulaszem
OdpowiedzUsuńSuper danie Małgosiu. Lubię takie obiadki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo super! :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, tylko dodaję czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Spróbuj tak kiedyś. Jest naprawdę smaczny :)
Na pewno wypróbuję ,dzięki Kasiu :-)
Usuń