środa, 17 grudnia 2014

Pierogi z mąki orkiszowej z kapustą

Pierogi z mąki orkiszowej z kapustą to moja dzisiejsza propozycja na zdrowy obiad lub na zbliżające się święta. Do polania pierożków użyłam olej z wiesiołka tłoczony na zimno BIOOIL, który korzystnie wpływa na zdrowie m.in. na układ sercowo-naczyniowy, a także na regulację poziomu cholesterolu we krwi, polecany jest osobom mającym problemu z miażdżycą, nadciśnieniem, żylakami i chorobą wieńcową. Olej ten jest również bardzo ceniony w kosmetyce gdyż ma m.in. właściwości nawilżające oraz wzmacniające barierę ochronną skóry.

Pierogi z mąki orkiszowej z kapustą


Ciasto:
Farsz:
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól 
Dodatkowo

Farsz:
Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać i razem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kapustę wymieszać z cebulą oraz czosnkiem i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.

Ciasto:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać olej z wiesiołka, szczyptę soli, wodę podgrzać aby była dość ciepła i wlewać do mąki zarabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać średnie kwadraty, na każdy nakładać farsz i lepić pierożki. 
Pierożki wrzucać do gotującej się wody i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierożki podawać od razu polane olejem z wiesiołka.


7 komentarzy:

  1. Małgosiu świetne pierożki :-) bardzo zdrowa wersja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się Marzenko to jest zdrowa wersja pierożków :-)

      Usuń
  2. Lubię pierogi z kapustą, ale zawsze dodaję do nich grzybki suszone albo pieczarki. Z samą kapustą? Nie próbowałam. Może czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi z kapustą i grzybkami są pyszne, ale ta zdrowa wersja pierożków również jest bardzo smaczna, a przeznaczona głównie dla osób, które nie mogą jeść grzybów.

      Usuń
  3. hmm...bardzo pomysłowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo że lubię grzyby też robię z samą kapustą, rodzina takie ma wymagania. Ale za to dodaję orzechy albo suszone śliwki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś na Wierchomli natknęłam się na pierogi ze śliwką suszoną- przepyszne to za mało!!!

    OdpowiedzUsuń