Pierogi z mąki orkiszowej z kapustą to moja dzisiejsza propozycja na zdrowy obiad lub na zbliżające się święta. Do polania pierożków użyłam olej z wiesiołka tłoczony na zimno BIOOIL, który korzystnie wpływa na zdrowie m.in. na układ sercowo-naczyniowy, a także na regulację poziomu cholesterolu we krwi, polecany jest osobom mającym problemu z miażdżycą, nadciśnieniem, żylakami i chorobą wieńcową. Olej ten jest również bardzo ceniony w kosmetyce gdyż ma m.in. właściwości nawilżające oraz wzmacniające barierę ochronną skóry.
Ciasto:
- 30 dag mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka oleju z wiesiołka BIOOIL
- szczypta soli morskiej
- gorąca woda
Farsz:
- 50 dag kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Dodatkowo
Farsz:
Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać i razem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kapustę wymieszać z cebulą oraz czosnkiem i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Ciasto:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać olej z wiesiołka, szczyptę soli, wodę podgrzać aby była dość ciepła i wlewać do mąki zarabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać średnie kwadraty, na każdy nakładać farsz i lepić pierożki.
Pierożki wrzucać do gotującej się wody i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierożki podawać od razu polane olejem z wiesiołka.
Małgosiu świetne pierożki :-) bardzo zdrowa wersja :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się Marzenko to jest zdrowa wersja pierożków :-)
UsuńLubię pierogi z kapustą, ale zawsze dodaję do nich grzybki suszone albo pieczarki. Z samą kapustą? Nie próbowałam. Może czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńPierogi z kapustą i grzybkami są pyszne, ale ta zdrowa wersja pierożków również jest bardzo smaczna, a przeznaczona głównie dla osób, które nie mogą jeść grzybów.
Usuńhmm...bardzo pomysłowe
OdpowiedzUsuńMimo że lubię grzyby też robię z samą kapustą, rodzina takie ma wymagania. Ale za to dodaję orzechy albo suszone śliwki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkiedyś na Wierchomli natknęłam się na pierogi ze śliwką suszoną- przepyszne to za mało!!!
OdpowiedzUsuń