sobota, 27 grudnia 2014

Piernik tradycyjny

Piernik tradycyjny przełożony powidłem śliwkowym to z pewnością jedno z ciast, które zawsze gości na naszych stołach w okresie świąt, a więc i u mnie nie mogło zabraknąć takiego właśnie tradycyjnego piernika :-)

Piernik tradycyjny

  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 7,5 dag masła
  • 1/2 szkl śmietany
  • 12 dag miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawa do piernika
  • 30 dag mąki
  • powidło śliwkowe Orzech

Z pół szkl cukru upalić karmel, potem wlać trochę wody i pozostawić do przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z 1/2 szkl cukru, dodać żółtka i utrzeć. Następnie dodawać na przemian miód i karmel ciągle ucierając. W dalszej kolejności dodawać mąkę wraz z sodą oraz przyprawą do piernika na przemian ze śmietaną. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać i rozłożyć na 2 blaszki. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. Po wystudzeniu przełożyć powidłem śliwkowym, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

14 komentarzy:

  1. Wspaniały piernik, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Moja mama mnie właśnie nauczyła robić taki piernik :-)

      Usuń
  3. Rewelacyjny!!!! I typowo świąteczny wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli piernik to tylko powidła śliwkowe inne już nie dadzą takiego smaku. Pozdrawiam Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny :-) wyszedł Ci fantastyczny :-) z chęcią bym jeszcze taki zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam Marzenko bo u mnie jeszcze został świąteczny piernik :-)

      Usuń
  6. Pychtka ;-) piernik na te swieta musial byc. My w domu mielsmy az 2 rodzaje + 3 rozne rodzaje pierniczkow - oj bylo tego ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli były typowo piernikowe święta, super :-)

      Usuń