Piernik tradycyjny przełożony powidłem śliwkowym to z pewnością jedno z ciast, które zawsze gości na naszych stołach w okresie świąt, a więc i u mnie nie mogło zabraknąć takiego właśnie tradycyjnego piernika :-)
- 2 jajka
- 1 szkl cukru
- 7,5 dag masła
- 1/2 szkl śmietany
- 12 dag miodu
- 1 łyżeczka sody
- przyprawa do piernika
- 30 dag mąki
- powidło śliwkowe Orzech
Z pół szkl cukru upalić karmel, potem wlać trochę wody i pozostawić do przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z 1/2 szkl cukru, dodać żółtka i utrzeć. Następnie dodawać na przemian miód i karmel ciągle ucierając. W dalszej kolejności dodawać mąkę wraz z sodą oraz przyprawą do piernika na przemian ze śmietaną. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać i rozłożyć na 2 blaszki. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. Po wystudzeniu przełożyć powidłem śliwkowym, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Wspaniały piernik, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńTak piernik musi być obowiązkowo :-)
UsuńMoja mama robi taki sam ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama mnie właśnie nauczyła robić taki piernik :-)
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńRewelacyjny!!!! I typowo świąteczny wypiek:)
OdpowiedzUsuńJeśli piernik to tylko powidła śliwkowe inne już nie dadzą takiego smaku. Pozdrawiam Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Elu :-)
Usuńuwielbiam pierniki :)
OdpowiedzUsuńPyszny :-) wyszedł Ci fantastyczny :-) z chęcią bym jeszcze taki zjadła :-)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam Marzenko bo u mnie jeszcze został świąteczny piernik :-)
UsuńPychtka ;-) piernik na te swieta musial byc. My w domu mielsmy az 2 rodzaje + 3 rozne rodzaje pierniczkow - oj bylo tego ;-)
OdpowiedzUsuńCzyli były typowo piernikowe święta, super :-)
Usuń