- 1 szkl mąki orkiszowej
- 2 żółtka
- 10 dag masła
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka miodu Orzech
- 1 duże jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- rodzynki
- wiórki kokosowe
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, wodę, miód oraz masło i wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Przygotować foremki smarując je oliwą. Ciasto dość cienko rozwałkować i foremkami wycinać ciasto, które następnie ucisnąć w foremce. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć z nadmiaru soku i dodać cynamon. Do każdej foremki nakładać porcję jabłek, włożyć kilka rodzynek, posypać wiórkami kokosowymi, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Babeczki piec w temp. 180 st do złotego koloru. po upieczeniu babeczki można obsypać płatkami migdałów.
mniam mniam mniam, takie babeczki to dopiero przyjemność :)
OdpowiedzUsuńzgadza się, są pyszne :-)
UsuńKuszące!!!! Niesamowicie!!! wspaniale będą się prezentować na sylwestrowym stole :) Pozdrawiam cieplutko Małgoś :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko, ja również pozdrawiam Cię cieplutko :-)
Usuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agatko i pozdrawiam :-)
UsuńPorywam jedną :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę ;-)
UsuńMałgosiu babeczki super, pysznie wyglądają :-) zjadłabym jedną :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie :)))
OdpowiedzUsuńNo normalnie, biorę i jem i jem i jem... :)))
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę ;-)
UsuńPróbowałem włożyć rękę do komputera i nic z tego :(
Usuń