wtorek, 30 grudnia 2014

Orkiszowe babeczki z jabłkami

Orkiszowe babeczki z jabłkami to zdrowe i smaczne babeczki, które przygotowuje się bardzo szybko, więc są idealne na każdą okazję. 



  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka miodu Orzech
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Na stolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, wodę, miód oraz masło i wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Przygotować foremki smarując je oliwą. Ciasto dość cienko rozwałkować i foremkami wycinać ciasto, które następnie ucisnąć w foremce. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć z nadmiaru soku i dodać cynamon. Do każdej foremki nakładać porcję jabłek, włożyć kilka rodzynek, posypać wiórkami kokosowymi, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. 
Babeczki piec w temp. 180 st do złotego koloru. po upieczeniu babeczki można obsypać płatkami migdałów.

13 komentarzy:

  1. mniam mniam mniam, takie babeczki to dopiero przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszące!!!! Niesamowicie!!! wspaniale będą się prezentować na sylwestrowym stole :) Pozdrawiam cieplutko Małgoś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Beatko, ja również pozdrawiam Cię cieplutko :-)

      Usuń
  3. wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu babeczki super, pysznie wyglądają :-) zjadłabym jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. No normalnie, biorę i jem i jem i jem... :)))

    OdpowiedzUsuń