poniedziałek, 20 października 2014

Kurczak w sosie chrzanowym

Lubicie mięsko z kurczaka? Bo ja bardzo i dlatego często go przyrządzam na wiele różnych sposobów. Dziś polecam kurczaka w sosie chrzanowym.

Kurczak w sosie chrzanowym


Udka kurczaka umyć i zalać wodą. Warzywa obrać, pokroić na ćwiartki i dodać do udek wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym oraz płatkami chrzanu. Wszystko razem gotować, aż mięso będzie miękkie. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, pozostawić do wystudzenia, a następnie oddzielić je od kości, a wywar przecedzić. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać przez sito do wywaru. Żółtko wymieszać ze śmietaną oraz niewielką ilością wywaru, a następnie całość wlać również przez sito do wywaru ciągle mieszając. 
Do sosu dodać sól, pieprz oraz chrzan tarty ze słoiczka do smaku. Na koniec dodać do sosu mięso pokrojone na małe kawałki i zagotować.    

8 komentarzy:

  1. Małgosiu pyszne danie na obiad :-) wygląda smakowicie :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczaka pod taką postacia jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję bo jestem wielkim miłośnikiem chrzanu :)
    zostaję tu na dłużej i zapraszam do siebie :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię bardzo serdecznie i dziękuję za zaproszenie :-)

      Usuń
  3. Od obiadu minęło wiele godzin. Skręca mnie z głodu, zwłaszcza, że chrzan to także mój ulubiony dodatek

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie dania bardzo lubię. Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń