Dziś na obiad polecam placki z kapusty, które wspaniale smakują z sosami kebab Develey.
- 2 szkl ugotowanej kapusty
- 1 jajko
- 5 dag sera żółtego
- 4 łyżki mąki
- pieprz
- sól
- sos kebab ostry Develey
- sos kebab łagodny Develey
Kapustę drobno posiekać, ugotować i wycisnąć. Do wystudzonej kapusty dodać jajko, starty żółty ser, mąkę oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Wszystko razem wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki na złoty kolor. Podawać z sosami.
Czyli Małgosiu, zamiast startych ziemniaków posiekana kapusta? Świetny pomysł. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Krysiu, tylko kapusta ugotowana i jeszcze do tego żółty ser :-)
UsuńMoi też lubią placki z kapusty, ale najbardziej te z kiszonej. :)
OdpowiedzUsuńHmm z kiszonej jeszcze nie robiłam
UsuńA ja pierwsze słyszę o takich placuszkach. Nie wiedziałam, że można je robić z kapusty. Fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis - z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńW pierwszym momencie pomyślałam,że to placki z cukinii, przyznaję, że nie robiłam z kapustą, wyglądają przepysznie!!! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPolecam Beatko wypróbować, są na prawdę pyszne :-)
UsuńSłyszałam kiedyś o plackach z kapusty ale tak jakoś ich nigdy nie robiłam :-) muszę spróbować bo wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńplacuszki w połączeniu z sosami to mistrzostwo! Ja uwielbiam dodać także sos 1000 wysp, albo także sprawdza się dressing winegret :) p y s z n o ś c i !
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywne placuszki, kapuściane też.Gratuluję i zapraszam do siebie. http://zyciecudem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam... Rewelacyjny przepis! :)
OdpowiedzUsuń