piątek, 12 września 2014

Chutney pomidorowo-imbirowy

Chutney pomidorowo-imbirowy to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sos ten jest bardzo pikantny w smaku i jest podawany zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Sos ten można podawać na ciepło lub na zimno i polecam go zwłaszcza wszystkim miłośnikom pikantnych dań :-)  

Chutney pomidorowo-imbirowy


Na rozgrzany olej wsypać asafetydę oraz czerwone chilli Jalapeno. Kłącza imbiru namoczyć w wodzie, a następnie zetrzeć na drobnej tarce i dodać do przypraw na patelnię. Całość smażyć 2 min. Następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę i dusić, aż pomidory zaczną się rozpadać. 
Na drugiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać czarną gorczycę oraz liście curry i pokrojoną papryczkę chilli Habanero i całość podsmażyć aż gorczyca zacznie pryskać. Wówczas całą zawartość patelni przełożyć do sosu, dodać cukier trzcinowy oraz doprawić do smaku czarną solą Kala Namak i zagotować. Podawać na ciepło lub na zimno.

8 komentarzy:

  1. Ale to wygląda pysznie. Wielu składników nie znam, nie używam. Ale myślę, że poprawiają smak chutnej. Uwielbiam, ale, jak wspomniałam nie z takimi składnikami. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz o nim słyszę, ale przepis bardzo mi się podoba. Mój mąż byłby zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu wygląda znakomicie. :) Zapraszam na kokosowe rogaliki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu, na pewno zajrzę gdyż uwielbiam kokos :-)

      Usuń
  4. Ale to musi być pyszne :-) super potrawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety nie mogę jeść bardzo pikantnych potraw, a wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń