Chutney pomidorowo-imbirowy to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sos ten jest bardzo pikantny w smaku i jest podawany zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Sos ten można podawać na ciepło lub na zimno i polecam go zwłaszcza wszystkim miłośnikom pikantnych dań :-)
- 4 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl wody
- 1 łyżeczka asafetydy Skworcu
- 1/4 łyżeczki czerwonego chilli Jalapeno Skworcu
- 2 kłącza imbiru Skworcu
- 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu
- 2 łyżeczki czarnej gorczycy Skworcu
- 10 szt liści curry Skworcu
- 1 papryczka chilli Habanero Skworcu
- sól czarna Kala Namak Skworcu
Na rozgrzany olej wsypać asafetydę oraz czerwone chilli Jalapeno. Kłącza imbiru namoczyć w wodzie, a następnie zetrzeć na drobnej tarce i dodać do przypraw na patelnię. Całość smażyć 2 min. Następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę i dusić, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Na drugiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać czarną gorczycę oraz liście curry i pokrojoną papryczkę chilli Habanero i całość podsmażyć aż gorczyca zacznie pryskać. Wówczas całą zawartość patelni przełożyć do sosu, dodać cukier trzcinowy oraz doprawić do smaku czarną solą Kala Namak i zagotować. Podawać na ciepło lub na zimno.
Wygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńwww.blondivy.blogspot.com
I właśnie tak też smakuje :-)
UsuńAle to wygląda pysznie. Wielu składników nie znam, nie używam. Ale myślę, że poprawiają smak chutnej. Uwielbiam, ale, jak wspomniałam nie z takimi składnikami. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz o nim słyszę, ale przepis bardzo mi się podoba. Mój mąż byłby zachwycony.
OdpowiedzUsuńMałgosiu wygląda znakomicie. :) Zapraszam na kokosowe rogaliki.
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu, na pewno zajrzę gdyż uwielbiam kokos :-)
UsuńAle to musi być pyszne :-) super potrawa :-)
OdpowiedzUsuńNiestety nie mogę jeść bardzo pikantnych potraw, a wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuń