poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Tort makowo-orzechowy

Witajcie kochani po tym długim letnim weekendzie, część z Was już na pewno dziś wróciła do pracy więc aby osłodzić Wam ten poniedziałkowy poranek serwuję pyszny torcik makowo-orzechowy :-)

Tort makowo-orzechowy

Tort makowo-orzechowy


Ciasto makowe:
Ciasto biszkoptowe:
Masa:

Ciasto makowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubiając dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. Wszystko delikatnie wymieszać, przelać do średniej wielkości tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka" 
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.

Ciasto biszkoptowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko razem wymieszać , przelać do średniej wielkości tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st  do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczenia i wystudzeniu przekroić na dwie części.

Masa:
Mleko zagotować, zaparzyć orzechy i pozostawić do wystudzenia. Kawę zaparzyć w 1 łyżce gorącej wody i również pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, następnie wystudzone orzechy oraz kawę. Wszystko razem utrzeć na jednolitą, pulchną masę.

Płaty ciasta przekładać na przemian masą, a następnie wierzch tortu również posmarować masą i obsypać mielonymi orzechami.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie torty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo ładny tort! zapraszam do mnie... kilka przepisów na pyszne torty
      http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=tort

      Usuń
  2. Wygląda doskonale. Podoba mi się połączenie maku i orzechów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Bardzo lubię takie smaki. Wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak patrzę i patrzę Małgosiu ten tort zapiera dech w piersi . :) Co do cukinii....postaram się jeszcze w tym tygodniu wrzucić przepis na krążki z cukinii i piankę ogórkową, świetnie połączenie. Jak masz dużo cukinii może i ten przepis wykorzystasz. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Elu, na pewno wykorzystam Twoje przepisy :-)

      Usuń
  5. Małgosiu Kochana Ty litości nie masz, torcik pierwsza klasa, wygląda tak smakowicie, ze chciałoby się monitor polizać :) Cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  6. Fantastyczny tort Malgosiu, do tego z makiem. Porywam kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana, ten tort to moje ulubione smaki. Bo i masa orzechowa i mak :) :) Nie spodziewałam się takiej pyszności. Mimo późnej pory zjadłabym taką porcję teraz, zaraz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fenomenalnie, po prostu idealny! :)

    OdpowiedzUsuń