Witajcie kochani po tym długim letnim weekendzie, część z Was już na pewno dziś wróciła do pracy więc aby osłodzić Wam ten poniedziałkowy poranek serwuję pyszny torcik makowo-orzechowy :-)
Ciasto makowe:
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 3/4 szkl maku Skworcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
- 50 dag masła
- 2/3 szkl cukru pudru
- 3/4 szkl mleka
- sok z 1 cytryny
- 1,5 szkl zmielonych orzechów włoskich Skworcu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej orzechowej Skworcu
Ciasto makowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubiając dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. Wszystko delikatnie wymieszać, przelać do średniej wielkości tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka"
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.
Ciasto biszkoptowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko razem wymieszać , przelać do średniej wielkości tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczenia i wystudzeniu przekroić na dwie części.
Masa:
Mleko zagotować, zaparzyć orzechy i pozostawić do wystudzenia. Kawę zaparzyć w 1 łyżce gorącej wody i również pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, następnie wystudzone orzechy oraz kawę. Wszystko razem utrzeć na jednolitą, pulchną masę.
Płaty ciasta przekładać na przemian masą, a następnie wierzch tortu również posmarować masą i obsypać mielonymi orzechami.
Uwielbiam takie torty.
OdpowiedzUsuńbardzo ładny tort! zapraszam do mnie... kilka przepisów na pyszne torty
Usuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=tort
Wygląda doskonale. Podoba mi się połączenie maku i orzechów:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Bardzo lubię takie smaki. Wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko :-)
UsuńTak patrzę i patrzę Małgosiu ten tort zapiera dech w piersi . :) Co do cukinii....postaram się jeszcze w tym tygodniu wrzucić przepis na krążki z cukinii i piankę ogórkową, świetnie połączenie. Jak masz dużo cukinii może i ten przepis wykorzystasz. :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu, na pewno wykorzystam Twoje przepisy :-)
UsuńMałgosiu Kochana Ty litości nie masz, torcik pierwsza klasa, wygląda tak smakowicie, ze chciałoby się monitor polizać :) Cudowny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńFantastyczny tort Malgosiu, do tego z makiem. Porywam kawałeczek
OdpowiedzUsuńKochana, ten tort to moje ulubione smaki. Bo i masa orzechowa i mak :) :) Nie spodziewałam się takiej pyszności. Mimo późnej pory zjadłabym taką porcję teraz, zaraz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu i pozdrawiam :-)
UsuńWygląda fenomenalnie, po prostu idealny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń