Dziś kolejna z moich ulubionych zup, tym razem jest to zupa cebulowa. Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu, można podawać ją samą lub z grzankami, jak kto woli. Ja lubię ją samą posypaną ulubioną zieleninką.
- 1 kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki masła
- 2 litry bulionu
- 1/2 szkl białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Skworcu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej Skworcu
- pieprz
- sól
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką oraz ostrą i całość gotować 20 min. Po tym czasie dodać wino oraz doprawić zupkę do smaku pieprzem oraz solą i gotować jeszcze 10 min. Gotową zupkę podawać posypaną ulubioną zieleniną.
Czesc Gosiu,
OdpowiedzUsuńwlasnie trafilam do ciebie przez www.tanie-loty.com.pl i od razu wpadlam na twoj przepis na zupe cebulowa.
Przyznam, ze takiej akurat nigdy nie probowalam. tzn z koncentratem i winem. Czy to przepis z jakiegos konkretnego regionu? Wyglada ciekawie, aczkolwiek wino wole pic niz jesc :)
Podaje ponizej na tradycyjna francuska wersje zupy cebulowej, jaki kiedys podalam u siebie. Bywa tez wersja "klarowna", ale nie lubie jej za bardzo. Moze kiedys sie skusisz i zrobisz "moja" dla porownania" .
Pozdrawiam i i poczytam sobie troche u ciebie stopniowo bo kuchnia i podroze to rowniez moje pasje .
Nika (dzis z Brukseli)
Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu i mam nadzieję, że zostaniesz u mnie na dłużej :-) Na pewno wypróbuję również Twoją wersję zupki cebulowej, gdyż bardzo lubię wszelkiego rodzaju nowości :-)
UsuńPozdrawiam cieplutko.
http://notatkiniki.blogspot.be/2013/01/zupa-cebulowa-stanisaw-leszczynski.html
OdpowiedzUsuńOto link do przepisu, o ktorym wspomnialam powyzej:)
Przyznam że takiej zupki nie jadłem jeszcze.
OdpowiedzUsuńWięc może się skusić i wypróbujesz, polecam :-)
UsuńUwielbiam zupki, cebulową szczególnie! pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją
OdpowiedzUsuńCebulową zupę jedli kiedyś biedni ludzie, dzisiaj jada się ją w eleganckich restauracjach. Ja też ją lubię, chociaż robię troszkę inaczej. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWitaj Małgoś...jadłam kiedyś zupę cebulową na czerwono, nie wiem jaki był przepis, ale mi smakowała. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzybkość przygotowania to dla mnie podstawa.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy cebulowej, chociaż cebulę uwielbiam :-) z chęcią spróbuję bo wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam gdyż jest bardzo smaczna.
UsuńLubię zupę cebulową, bardzo, ale takiej jeszcze nie robiłam. Z tymi składnikami musi być pyszna
OdpowiedzUsuń