poniedziałek, 28 lipca 2014

Zupa cebulowa

Dziś kolejna z moich ulubionych zup, tym razem jest to zupa cebulowa. Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu, można podawać ją samą lub z grzankami, jak kto woli. Ja lubię ją samą posypaną ulubioną zieleninką.

Zupa cebulowa


Cebulę pokroić w piórka,  a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką oraz ostrą i całość gotować 20 min. Po tym czasie dodać wino oraz doprawić zupkę do smaku pieprzem oraz solą i gotować jeszcze 10 min. Gotową zupkę podawać posypaną ulubioną zieleniną.

13 komentarzy:

  1. Czesc Gosiu,
    wlasnie trafilam do ciebie przez www.tanie-loty.com.pl i od razu wpadlam na twoj przepis na zupe cebulowa.
    Przyznam, ze takiej akurat nigdy nie probowalam. tzn z koncentratem i winem. Czy to przepis z jakiegos konkretnego regionu? Wyglada ciekawie, aczkolwiek wino wole pic niz jesc :)
    Podaje ponizej na tradycyjna francuska wersje zupy cebulowej, jaki kiedys podalam u siebie. Bywa tez wersja "klarowna", ale nie lubie jej za bardzo. Moze kiedys sie skusisz i zrobisz "moja" dla porownania" .
    Pozdrawiam i i poczytam sobie troche u ciebie stopniowo bo kuchnia i podroze to rowniez moje pasje .
    Nika (dzis z Brukseli)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię bardzo serdecznie na moim blogu i mam nadzieję, że zostaniesz u mnie na dłużej :-) Na pewno wypróbuję również Twoją wersję zupki cebulowej, gdyż bardzo lubię wszelkiego rodzaju nowości :-)
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  2. http://notatkiniki.blogspot.be/2013/01/zupa-cebulowa-stanisaw-leszczynski.html

    Oto link do przepisu, o ktorym wspomnialam powyzej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam że takiej zupki nie jadłem jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc może się skusić i wypróbujesz, polecam :-)

      Usuń
  4. Uwielbiam zupki, cebulową szczególnie! pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cebulową zupę jedli kiedyś biedni ludzie, dzisiaj jada się ją w eleganckich restauracjach. Ja też ją lubię, chociaż robię troszkę inaczej. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Małgoś...jadłam kiedyś zupę cebulową na czerwono, nie wiem jaki był przepis, ale mi smakowała. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szybkość przygotowania to dla mnie podstawa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam zupy cebulowej, chociaż cebulę uwielbiam :-) z chęcią spróbuję bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię zupę cebulową, bardzo, ale takiej jeszcze nie robiłam. Z tymi składnikami musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń