sobota, 12 lipca 2014

Sos ze świeżych borowików

Sezon grzybowy w pełni, więc trzeba korzystać i przygotowywać dania ze świeżych grzybków, i dlatego u mnie dziś przepyszny sos ze świeżych borowików.

Sos ze świeżych borowików


Borowiki oczyścić, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić w bardzo małą kosteczkę, a następnie zeszklić na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodać grzyby, wymieszać i dusić na małym ogniu, często mieszając. Gdy z grzybów wyparuje cała woda, dodać mąkę i zasmażać, a następnie dodać bulion, dokładnie wymieszać i gotować. Sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą, a na koniec dodać śmietankę, zagotować i podawać od razu po przygotowaniu.


6 komentarzy:

  1. Cudowny sosik :) Uwielbiam taki, mniaaaammm !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dalszy ciąg grzybowej rozpusty. Pyszny sos Małgosiu

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, u mnie na ryneczku tez już pojawiają sie pierwsze grzyby..., a i sosik pyszny z takich grzybków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja :-) do kopytek super :-) i nie trzeba mięsa :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dokładnie tak, masz rację Marzenko :-)

      Usuń