Sezon grzybowy w pełni, więc trzeba korzystać i przygotowywać dania ze świeżych grzybków, i dlatego u mnie dziś przepyszny sos ze świeżych borowików.
- 10 szt świeżych borowików
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szkl bulionu
- 1/2 szkl śmietany
- pieprz czarny mielony Skworcu
- sól
Borowiki oczyścić, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić w bardzo małą kosteczkę, a następnie zeszklić na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodać grzyby, wymieszać i dusić na małym ogniu, często mieszając. Gdy z grzybów wyparuje cała woda, dodać mąkę i zasmażać, a następnie dodać bulion, dokładnie wymieszać i gotować. Sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą, a na koniec dodać śmietankę, zagotować i podawać od razu po przygotowaniu.
Cudowny sosik :) Uwielbiam taki, mniaaaammm !!!
OdpowiedzUsuńDalszy ciąg grzybowej rozpusty. Pyszny sos Małgosiu
OdpowiedzUsuńDziękuję Weroniko :-)
UsuńFaktycznie, u mnie na ryneczku tez już pojawiają sie pierwsze grzyby..., a i sosik pyszny z takich grzybków :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :-) do kopytek super :-) i nie trzeba mięsa :-)
OdpowiedzUsuńoj dokładnie tak, masz rację Marzenko :-)
Usuń