czwartek, 3 lipca 2014

Sajgonki


Sajgonki to tradycyjna  potrawa kuchni wietnamskiej. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy różnego rodzaju farszu i można je podawać na ciepło lub na zimno. Sajgonki podaje się zazwyczaj z sosem do maczania i jest to przeważnie sos rybny lub sos słodko-kwaśny. 
Oboje z mężem pierwszy raz jedliśmy sajgonki w Wietnamie. Były idealne, chrupiące z przepysznym farszem mięsno-warzywnym i do tego podane z przepysznym sosikiem słodko-kwaśnym. Wietnamskie sajgonki po prostu nas urzekły swym smakiem.
Sajgonki można bardzo prosto przygotować w domu, dlatego gorąco zachęcam do ich wypróbowania. 

Sajgonki


Udko kurczaka ugotować do miękkości, a następnie oddzielić mięso od kości i pokroić na małe kawałeczki.  Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Fasolę Mung zalać zimną wodą i pozostawić na 2h, a następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości ok. 30 min. Grzybki Mun zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 min, a następnie pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać mięso, fasolę, grzybki, marchewkę, cebulkę oraz szczypiorek i wszystko razem podsmażać. Farsz doprawić do smaku solą cebulową, czarnym pieprzem oraz sosem Teriyaki i całość podsmażać jeszcze parę minut, aby wszystkie smaki się połączyły. 
Do dużej miski wlać troszkę wody i zanurzyć w niej arkusz papieru ryżowego, a następnie rozłożyć go na dużym płaskim talerzu, nakładać porcję farszu i delikatnie zwijać sajgonkę. Czynność tę powtarzać, aż do wyczerpania farszu.
W garnku rozgrzać dość sporą ilość oleju i smażyć w nim sajgonki na złoty kolor.
Gotowe sajgonki podawać na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem.


18 komentarzy:

  1. Uwielbiam Sajgonki.Pałeczki superowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ich prażoną cebulę, czasem jak mnie najdzie posypuję ziemniaki, do tego szklanka maślanki i obiad gotowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak ta cebulka prażona jest pyszna :-)

      Usuń
  3. świetne:) bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak fajnie opisałaś, że miałabym ochotę zjeść teraz, zaraz. Myślę, że zasmakowałyby mi, bo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę sie Krysiu, że zrobiłam Ci ochotę na sajgonki, wypróbuj bo na pewno Ci zasmakują :-)

      Usuń
  5. Uwielbiam. Sama jednak nigdy ich jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko przed Tobą, są proste w wykonaniu także warto zrobić sobie samemu takie sajgonki :-)

      Usuń
  6. Przyznam, że nigdy nie robiłem sam Sajgonek, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak jak koniecznie spróbuj bo tylko kilka chwil a masz w domu pyszny obiadek w postaci sajgonek :-)

      Usuń
  7. Wyglądają niezwykle pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super :) Bardzo ciekawy przepis :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo,bardzo smacznie. Wyszły Ci za pierwszym razem , czy było kilka podejść ? :)

    Zapraszam na mojego bloga, tam również trafisz na wiele smacznych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wyszły za pierwszym razem i za każdym następnym tez wychodzą :-)

      Usuń