Polenta z warzywami to połączenie dwóch kuchni: kuchni włoskiej, z której pochodzi polenta oraz kuchni indyjskiej z której pochodzi sos warzywny. Połączenie to daje bardzo smaczne danie, które polecam, zwłaszcza miłośnikom kuchni indyjskiej :-)
Polenta:
- 2 szkl wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka masła
Sos warzywny:
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl wody
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego Skworcu
- 1 łyżeczka kozieradki mielonej Skworcu
- 1/2 łyżeczki asafetydy Skworcu
- 2 łyżki cebulki prażonej Skworcu
- imbir w kłączach Skworcu
Polenta:
Wodę zagotować wraz z solą, a następnie wsypywać powoli mąkę ciągle mieszając i gotując na małym ogniu. Na koniec dodać masło i wymieszać, aby się rozpuściło.
Polenta powinna mieć konsystencję gęstej owsianki.
Sos warzywny:
Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki, a następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną marchewkę odcedzić. Pora umyć i pokroić w piórka, a następnie oprószyć solą i pozostawić na 10 min, a następnie wycisnąć wodę.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać kmin rzymski i chwilkę podsmażać, aby uwolnił swój aromat. Następnie dodać kozieradkę oraz asafetydę, a do tego marchewkę oraz por. Wszystko razem wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany w wodzie i dusić na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji sosu. Na koniec dodać prażoną cebulkę oraz zetrzeć na tarce kłącze imbiru, w ilości wg swojego smaku i uznania. Całość wymieszać i podusić jeszcze parę minutek.
Gotową polentę podawać na ciepło z sosem warzywnym.
Wygląda bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńLadnie podane
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne... a ja właśnie na diecie. Ile ma kalorii to danie? mam nadzieje, że można śmiało zajadać, bo aż oprzeć się nie można... Pozdrawiam cieplutko i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńMałe ilości na pewno nie zaszkodzą, pozdrawiam :-)
UsuńNigdy nie jadłam polenty - aż wstyd przyznać :) Dziękuję Małgosiu za przepis - skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPolecam Justynko bo to szybkie i smaczne danie :-)
UsuńBardzo fajne, ja również nie jadłam Justynko nie jesteś sama. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZawsze warto spróbować czegoś nowego, polecam Małgosiu :-)
UsuńPyszne połaczenie. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam Małgosiu
OdpowiedzUsuńAle smakowitości kryją się w tych składnikach. Dlatego potem tak potrawy smakują. Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda :-) z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuńCałość na talerzu prezentuje się pięknie! Wypróbuję i mam nadzieję, że smakować będzie tak samo dobrze.
OdpowiedzUsuńTo na prawdę bardzo smaczne danie, więc bardzo polecam :-)
Usuń