- 1 kg kapusty
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 4 jajka
- 1,5 szkl ryżu basmati Skworcu
- 0,5 szkl kaszy manna Skworcu
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Skworcu
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej Skworcu
- 1 łyżeczka soli cebulowej Skworcu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 litry wody
Kapustę drobno poszatkować i wymieszać wraz z surowym mięsem mielonym. Następnie dodać jajka, surowy ryż, kaszę manną oraz wszystkie przyprawy i całość dobrze wymieszać. Z przygotowanej masy formować gołąbki i na rozgrzanym oleju obsmażać na złoty kolor z obu stron.
W dużym garnku zagotować wodę wraz z koncentratem pomidorowym oraz łyżeczką soli, włożyć wszystkie obsmażone gołąbki i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 45min.
Po tym czasie wyjąć gołąbki z sosu i jeśli jest zbyt rzadki to zagęścić go mąką oraz doprawić do smaku pieprzem oraz suszoną bazylią.
Gotowe gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Lubię takie dania :-) wygląda to pysznie :-)
OdpowiedzUsuńostatnio takie robiłam:) moje dzieciaki je uwielbiają :P
OdpowiedzUsuńSmacznie i szybko lubię takie połączenia :) ciepło pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZawsze zawijam gołąbki. Ale, jak widać można i w inny sposób przygotować tradycyjne danie. Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie jestem wybredna - i chętnie zjem bez zawijania, bo i sama często robię podobne. Narobiłaś mi ochoty Małgosiu
OdpowiedzUsuńDziękuje za łatwy i apetyczny przepis, pozdrawiam, barbara
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba i również pozdrawiam :-)
Usuńdla mnie ten sposób jest szybszy i bardziej czuć smak kapusty a i dzieci chętniej jedzą ,,pulpecika'' ;-)
OdpowiedzUsuń---------------------------------------------------------------------------------
http://bit.ly/2e9RQ3C