niedziela, 22 czerwca 2014

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to danie, które można podawać z pieczywem lub młodymi ziemniaczkami. Teraz kiedy mamy młodą kapustkę to warto przyrządzić taki właśnie szybki bigosik :-)


Bigos z młodej kapusty

  • 1 duża młoda kapusta
  • 1 cebula
  • 3 kiełbaski śląskie
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1 szkl bulionu
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu Skworcu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Kapustę drobno poszatkować, wrzucić do wrzącej osolonej wody i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażać na patelni, a następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażać. Do kapusty dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawę do bigosu i sok z cytryny oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wszystko razem wymieszać i dusić na małym ogniu aby wszystkie smaki się połączyły.

7 komentarzy:

  1. bardzo lubie taki "młody" bigosik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez kusisz Małgosiu. Pycha, zrobię wkrótce z kopytkami...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny bigosik :) uwielbiam taki :) smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię młoda kapustę w każdym wydaniu, więc taki bigosik również :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zawsze jem z ugotowanymi ziemniakami, Smaczny bigos z młodej kapusty

    OdpowiedzUsuń