Dziś sobota i troszkę więcej czasu niż w tygodniu, więc pora na wypieki. Moją dzisiejszą propozycją jest rolada z masą kawową, która z pewnością przypadnie do gustu smakoszom kawy :-)
Ciasto:
- 6 żółtek
- 4 białka
- 8 dag cukru
- 5 dag cukru waniliowego Skworcu
- 8 dag mąki pszennej
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
- szczypta soli
Masa:
- 20 dag masła
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szkl kawy cappuccino Skworcu
Ciasto:
Żółtka utrzeć z połową cukru oraz cukrem waniliowym. Następnie ciągle ucierając dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę wraz z solą i resztą cukru.
Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, a następnie przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st przez ok. 20 min.
Po upieczeniu zdjąć papier z ciasta, na cieście położyć ściereczkę i delikatnie zrolować roladę.
Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie mleka rozmieszać budyń i wlać na gotujące się mleko. Całość cały czas mieszając gotować, aż do uzyskania gęstego budyniu, a następnie pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać kawę cappuccino w proszku i utrzeć.
Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usuwając ściereczkę, rozsmarować większą część masy, a następnie delikatnie zrolować roladę.
Wierzch rolady posmarować pozostałą masą i dowolnie udekorować.
Wygląda cudnie :) i na pewno też smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam roladka jest pyszna do kawusi :-)
UsuńUwielbiam kawowce :) pycha, pozdrawiam
Usuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPrzydałby mi się teraz kawałek tej rolady do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńthis cake looks so delicious!
OdpowiedzUsuńThx have a good day
UsuńBardzo lubię kawowy smak, ale taki deser chyba byłby dla mnie zbyt słodki.Od kiedy odstawiłam zwykly cukier wszystkie ciasta wydają mi się przesłodzone... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Obrobiłam się wreszcie i już jestem u Ciebie na pysznym ciachu do kaweczki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi Weroniko i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńKawę pije rzadko, ale ciasto mogłabym jeść często, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKawusiowe smaki...to coś czego nigdy nie odmawiam. :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!! Na pewno wypróbuję na niedziele :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :-)
UsuńWygląda idealnie i na 100% tak smakuje.Muszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz smak kawy to na pewno Ci zasmakuje, pozdrawiam :-)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy ma byc na biszkopt? Nigdy nie robilam rolady - ta mi sie podoba i chce spróbować:)
Pozdrawiam
Ja piekę na blaszce 21 x 32 cm. Pozdrawiam i życzę udanych i smacznych wypieków :-)
Usuń