sobota, 10 maja 2014

Rafaello

Witajcie kochani w ten sobotni poranek. Dziś chciałabym Wam polecić bardzo smaczne kokosowe ciasto Rafaello z nutką advocaatu. 

Rafaello


Ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
  • 2 szkl mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag wiórków kokosowych Skworcu
  • 3/4 szkl advocaatu
  • 30 dag masła

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę wraz z cukrem, a następnie ciągle ubijając dodawać żółtka, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka"

Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. W reszcie mleka roztrzepać żółtka oraz obie mąki  i wlać do gotującego się mleka. Całość gotować energicznie mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu, który następnie odstawić do wystudzenia. 
Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać porcjami wystudzony budyń. A następnie nadal ucierając dodać wiórki kokosowe i advocaat. 

Gotową masę rozsmarować na upieczonym i wystudzonym cieście. 
Gotowe rafaello wstawić na noc do lodówki, aby masa dobrze stężała.


10 komentarzy:

  1. Rafaello to mój ulubiony deser. Kiedy mam ochotę na coś takiego to posiłkuję się gotowymi kuleczkami. Ale jednak takie domowe ciacho to jest to! Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj te gotowe kuleczki też bardzo lubię :-)

      Usuń
  2. bajka, ja robię bez ciasta na krakersach, spróbuj koniecznie :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Małgosiu, na pewno spróbuję. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Alicja Brrrr10 maja 2014 13:25

    Oj Megg ale ty ryzkujesz pokazywac takie pysznośći aż dziw bierze że jeszcze nie skomentował Jacus dietetyk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził" ;-)
      Pozdrawiam Alicjo :-)

      Usuń
  4. Uwielbiam wszystko, co kokosowe... Ciasto prezentuje się pysznie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,na jakie wymiary blachy jest to ciasto? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uniwersalna blacha, u mnie jest to 23x39cm

      Usuń