czwartek, 22 maja 2014

Orzechowe ciasteczka z dżemem

Orzechowe ciasteczka z nutką cynamonu, przełożone ulubionym dżemem i polane polewą czekoladową. Czyż nie brzmi zachęcająco? koniecznie musicie wypróbować gdyż są przepyszne :-)
Ciasteczka te najlepiej smakują dopiero na drugi lub trzeci dzień po zrobieni, a najwygodniej przechowywać je w plastikowych pojemniczkach. 

Orzechowe ciasteczka z dżemem


Orzechy drobno zmielić i wraz z resztą składników wyłożyć na stolnicę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1h. Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość 0,5 cm, a następnie wykrawać małe kółeczka np. kieliszkiem. Ciasteczka piec w temp. 180 st przez 15 min. 
Po upieczeniu ciasteczka wystudzić a następnie smarować ulubionym dżemem i sklejać po dwa. Wierzch ciasteczek polać polewą czekoladową. 

5 komentarzy:

  1. mniam, mniam, smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, uwielbiam takie orzechowe wypieki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzeszkowa przyjemność. Zabieram kilka do kawusi. Miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo częstuj się Weroniko ;-) Tobie rownież życzę miłego weekendu :-)

      Usuń