Orzechowe ciasteczka z nutką cynamonu, przełożone ulubionym dżemem i polane polewą czekoladową. Czyż nie brzmi zachęcająco? koniecznie musicie wypróbować gdyż są przepyszne :-)
Ciasteczka te najlepiej smakują dopiero na drugi lub trzeci dzień po zrobieni, a najwygodniej przechowywać je w plastikowych pojemniczkach.
- 15 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag orzechów włoskich Skworcu
- 10 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu Skworcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
Orzechy drobno zmielić i wraz z resztą składników wyłożyć na stolnicę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1h. Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość 0,5 cm, a następnie wykrawać małe kółeczka np. kieliszkiem. Ciasteczka piec w temp. 180 st przez 15 min.
Po upieczeniu ciasteczka wystudzić a następnie smarować ulubionym dżemem i sklejać po dwa. Wierzch ciasteczek polać polewą czekoladową.
mniam, mniam, smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam takie orzechowe wypieki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPysznosci Megg
OdpowiedzUsuńOrzeszkowa przyjemność. Zabieram kilka do kawusi. Miłego weekendu
OdpowiedzUsuńProszę bardzo częstuj się Weroniko ;-) Tobie rownież życzę miłego weekendu :-)
Usuń