Ciasto:
- 1,5 szkl mąki
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 10 dag orzechów pecan Skworcu
- 15 dag moreli Skworcu
- 2 łyżeczki cynamonu Skworcu
- 4 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- małe białko jajka
Ciasto:
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować wycinać kółka, które następnie podzielić na 8 części. Na każdą część nakładać małą porcję nadzienia i zwijać małe rogaliki.
Nadzienie:
Orzechy pecan oraz morele drobno pokroić. Masło roztopić i wymieszać z orzechami, morelami oraz cynamonem. Białko jajka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać.
Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do zarumienienia ok. 15 min.
Upieczone rogaliki po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńA ja właśnie mam ochotę na taki malutkie rogaliki, ale z innym nadzieniem, bo pekanów ostatnio trochę pojadłam. Rogaliki są świetne, bo takie na jeden (dwa) kęsy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRogaliczki z każdym nadzieniem są pyszne :-)
UsuńRównież pozdrawiam Cię Krysiu :-)
Mnie orzechy pekan zdecydowanie bardziej smakuja niz nasze wloskie
OdpowiedzUsuńMnie również :-)
UsuńOgromnie mnie rozochociłaś rogaliczkami. Pyszne!!! Widzę oczami wyobrażni, jak znikają...
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń