niedziela, 4 maja 2014

Mini rogaliki z orzechami pecan i morelami

Do niedzielnej kawki polecam mini rogaliki z pysznym nadzieniem orzechowo-morelowym. Bardzo szybko znikają ze stołu, gdyż są po prostu przepyszne, musicie je koniecznie wypróbować :-)

Mini rogaliki z orzechami pecan i morelami

Mini rogaliki z orzechami pecan i morelami


Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 żółtko

Nadzienie:

Ciasto:
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować wycinać kółka, które następnie podzielić na 8 części. Na każdą część nakładać małą porcję nadzienia i zwijać małe rogaliki.

Nadzienie:
Orzechy pecan oraz morele drobno pokroić. Masło roztopić i wymieszać z orzechami, morelami oraz cynamonem. Białko jajka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać.

Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do zarumienienia ok. 15 min. 
Upieczone rogaliki po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. A ja właśnie mam ochotę na taki malutkie rogaliki, ale z innym nadzieniem, bo pekanów ostatnio trochę pojadłam. Rogaliki są świetne, bo takie na jeden (dwa) kęsy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rogaliczki z każdym nadzieniem są pyszne :-)
      Również pozdrawiam Cię Krysiu :-)

      Usuń
  3. Mnie orzechy pekan zdecydowanie bardziej smakuja niz nasze wloskie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogromnie mnie rozochociłaś rogaliczkami. Pyszne!!! Widzę oczami wyobrażni, jak znikają...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń