Dziś kolejny przepis na ciasteczka przekładane. Tym razem są to kruche, proste ciasteczka przełożone masłem orzechowym. Na pewno przypadną do gustu wielbicielom masła orzechowego. Serdecznie polecam :-)
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
Dodatkowo:
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę i wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka kieliszkiem. Kółeczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez ok. 15 min.
Ciasteczka wystudzić a następnie przekładać je masłem orzechowym, łącząc po dwa.
wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :-)
UsuńSchrupal bym kilka
OdpowiedzUsuńwięc zapraszam na ciasteczka :-)
UsuńNa takie ciasteczka ja się piszę. Często robię takie właśnie małe do przegryzki. Lubię orzechy, więc te ciasteczka są akurat dla mnie :)(
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) Polecam: Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .
OdpowiedzUsuńTym razem Pani dietetyk ludzie czepcie sie czegos innego to jest blog o smacznym jedzonku a nie o liczeniu kazdej kalori wszystko jest nie zdrowe w duzych ilosciach tak proste ze az glupie.
UsuńPoproszę o kilka, bo nic nie mam do kawy.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :-)
Usuńale mi narobiłaś apetytu... Chyba pobiegnę do sklepu po masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńhttp://one-tiny-chef.blog.pl/