Zupa tajska to aromatyczna, pachnąca i pyszna zupka, którą Wam dziś serdecznie polecam :-)
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka kurkumy Skworcu
- 900 ml wody
- 200 ml mleczka kokosowego Skworcu
- sos sojowy
- pieprz
- sól
Pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do cebuli i całość podsmażać. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w półplasterki i dodać do mięsa i cebuli na patelnię. Całość podsmażać parę minutek. W garnku zagotować wodę, a następnie dodać całą zawartość patelni oraz kurkumę. Całość gotować, aż do miękkości mięsa i marchewki. Następnie dodać mleczko kokosowe, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz solą i pogotować jeszcze parę minutek.
Gotową zupę podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Zupka na pewno super. Uwielbiam kurkumę, piękny kolor a do tego bardzo dobra na leniwy metabolizm.
OdpowiedzUsuńZupaka zdrowa. Kurkumę dodaję do wielu potraw, zwłaszcza do sosów. Bardzo mi smakuje. Ale spróbuję dodać do zupy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś zupę tajską. Robiła moja koleżanka. Muszę spróbować tej Twojej :)
OdpowiedzUsuńPolecam jest na prawdę pyszna :-)
UsuńWygląda naprawdę zachęcająco muszę koniecznie wypróbować :) Zapraszam również do siebie http://10198.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńfajny powiew egzotyki, nigdy nie gotowałam z mleczkiem kokosowym - muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńhttp://appetiteforlife.blog.pl/