piątek, 11 kwietnia 2014

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty to smaczny dodatek do obiadu, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Na pewno większość z Was zna, lubi i robi taką właśnie surówkę. Ja osobiście bardzo ją lubię i serdecznie polecam.

Surówka z białej kapusty


  • 1/2 białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • sól

Kapustę drobno poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na 15 min, a po tym czasie wycisnąć z soku. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę wymieszać z marchewką oraz jabłkiem. Dodać majonez, śmietanę oraz musztardę i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Sałatkę dobrze wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia. 


5 komentarzy:

  1. Tak, masz rację to jedna z ulubionych surówek. Często gości na naszym stole. Nie dość, że smaczna, to szybko się ją robi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak Małgosiu masz rację ta surówka jest prosta ale znakomita. Czasem lubię do niej dorzucić orzechów lub rodzynek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ani z rodzynkami ani z orzechami jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam surówkę z białej kapusty

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i zdrowo .. Zapraszamy do nas http://evaaandlunia.blogspot.com/2014/04/vansy.html

    OdpowiedzUsuń