sobota, 26 kwietnia 2014

Snickers


Snickers to jedno z moich ulubionych ciast. To wierzch, na którym znajdują się orzechy w karmelu, sprawia że jest ono tak pyszne i wyjątkowe. Serdecznie polecam to ciasto na weekend :-)

Snickers


Ciasto:

Karmel z orzechami:

Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl cukru
  • 20 dag masła

Dodatkowo:
  • powidło śliwkowe


Ciasto:
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części rozwałkować, przełożyć do blaszki i upiec na złoty kolor. Trzecią część ciasta również rozwałkować, przełożyć do blaszki i troszkę podpiec, a następnie wylać na niego karmel z orzechami i dopiec.

Karmel z orzechami:
Orzechy drobno pokroić. W małym rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier i mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać miód oraz orzechy i wszystko razem prażyć przez kilka minut, aż karmel z orzechami zacznie gęstnieć.

Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie mleka roztrzepać żółtko wraz z oba rodzajami mąki i całość wlać do gotującego się mleka. Energicznie mieszając aby nie było grudek ugotować gesty budyń, który następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i nadal ucierając dodawać porcjami wystudzony budyń.

Ułożenie:
Na placek rozsmarować powidło śliwkowe, a następnie połowę masy i przykryć drugim plackiem, który również posmarować powidłem i resztą masy, a na wierzch wyłożyć ciasto z orzechami.


12 komentarzy:

  1. Widziałam takie ciasta w necie, ale tylko oblizałam się smakiem. Twój przepis mnie zachęcił, żeby zrobić w domu i zjeść takie pyszne, domowe ciasto, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!!! Najlepsze ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda fantastycznie i pewnie w smaku bajka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. tak dawno nie robiłam, że nie mogę nacieszyć oczu jego widokiem :) wygląda fantastycznie :)pozdrawiam Meggy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. HEj. Nie widzę w przepisie podanej temperatury i czasu pieczenia oraz tego czy piekarnik ma być ustawiony na termoobieg, czy też nie. Bardzo proszę o wskazówki. Twoje ciasto wygląda pysznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, ciasto jest naprawdę pyszne i wszyscy go uwielbiamy, ja piekłam tak jak większość ciast na termoobiegu i w 180 st, a czasu nie odliczam poprostu sprawdzam czy ciasto ma już ładny złoty kolor. Pozdrawiam :-)

      Usuń