Snickers to jedno z moich ulubionych ciast. To wierzch, na którym znajdują się orzechy w karmelu, sprawia że jest ono tak pyszne i wyjątkowe. Serdecznie polecam to ciasto na weekend :-)
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 margaryny
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżki miodu Skworcu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
Karmel z orzechami:
- 25 dag orzechów włoskich Skworcu
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżki miodu Skworcu
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl cukru
- 20 dag masła
Dodatkowo:
- powidło śliwkowe
Ciasto:
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części rozwałkować, przełożyć do blaszki i upiec na złoty kolor. Trzecią część ciasta również rozwałkować, przełożyć do blaszki i troszkę podpiec, a następnie wylać na niego karmel z orzechami i dopiec.
Karmel z orzechami:
Orzechy drobno pokroić. W małym rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier i mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać miód oraz orzechy i wszystko razem prażyć przez kilka minut, aż karmel z orzechami zacznie gęstnieć.
Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie mleka roztrzepać żółtko wraz z oba rodzajami mąki i całość wlać do gotującego się mleka. Energicznie mieszając aby nie było grudek ugotować gesty budyń, który następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i nadal ucierając dodawać porcjami wystudzony budyń.
Ułożenie:
Na placek rozsmarować powidło śliwkowe, a następnie połowę masy i przykryć drugim plackiem, który również posmarować powidłem i resztą masy, a na wierzch wyłożyć ciasto z orzechami.
Widziałam takie ciasta w necie, ale tylko oblizałam się smakiem. Twój przepis mnie zachęcił, żeby zrobić w domu i zjeść takie pyszne, domowe ciasto, które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam Krysiu bo jest przepyszne :-)
UsuńJezu, uwielbiam to;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!! Najlepsze ciasto :))
OdpowiedzUsuńo matko cudeńko:)) Mniam!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie i pewnie w smaku bajka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!!:)
OdpowiedzUsuńtak dawno nie robiłam, że nie mogę nacieszyć oczu jego widokiem :) wygląda fantastycznie :)pozdrawiam Meggy :)
OdpowiedzUsuńHEj. Nie widzę w przepisie podanej temperatury i czasu pieczenia oraz tego czy piekarnik ma być ustawiony na termoobieg, czy też nie. Bardzo proszę o wskazówki. Twoje ciasto wygląda pysznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj, ciasto jest naprawdę pyszne i wszyscy go uwielbiamy, ja piekłam tak jak większość ciast na termoobiegu i w 180 st, a czasu nie odliczam poprostu sprawdzam czy ciasto ma już ładny złoty kolor. Pozdrawiam :-)
Usuń