- 1 kg twarogu
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 5 dag kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
- 20 dag rodzynek Swkorcu
- 10 dag skórki pomarańczowej Skworcu
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puch z cukrem oraz z żółtkami. Następnie ciągle ucierając dodać ser (ja użyłam sera z wiadereczka), kaszę manną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Rodzynki oraz skórki pomarańczowe wymieszać z mąką pszenną, dodać do masy serowej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez 1 h.
Upieczony sernik pozostawić do wystudzenia w wyłączonym piekarniku. Gdy sernik całkowicie wystygnie wyjąć go z blaszki, polać polewą i dowolnie udekorować (ja posypałam wiórkami kokosowymi).
Ja wczoraj piekłam podobny - musiałam tylko zrezygnować z rodzynek, bo moj M za nimi nie przepada...a ja właśnie lubię takie serniki jak Twoj na zdjęciu - nadziane po brzegi bakaliami!:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Fantastycznie nafaszerowałaś go tymi rodzynkami. Czy mogę się przyłączyć do tej degustacji?
OdpowiedzUsuńOczywiście zapraszamy Cię Krysiu, powiedz jaką kawkę pijesz to będziemy już zaparzać :-)
Usuń:) :)
UsuńI jak na pewno pycha:) Tyle bakalii:)
OdpowiedzUsuńZapraszam również na konkurs na mym blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
Równiez uwielbiam serniki mocno nadziane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznosci
OdpowiedzUsuńPyszności choć ja osobiście nie przepadam za bakaliami, wole "czysty" sernik:)
OdpowiedzUsuńa ja dopiero będę piec, ale może troche mniej tradycyjny, pozdrawiam i zasiadam z Wami do tej kawusi z malutkim kawałkiem tego pysznego sernika...
OdpowiedzUsuńZapraszamy :-)
Usuń