niedziela, 13 kwietnia 2014

Sernik tradycyjny

Sernik zwłaszcza ten tradycyjny to chyba przez wszystkich lubiane ciasto. Oboje z mężem je uwielbiamy, więc wczoraj na prośbę męża zabrałam się za serniczek z duuuużą ilością rodzynek i skórki pomarańczowej i dziś degustujemy go przy kawusi :-)


Sernik tradycyjny


Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puch z cukrem oraz z żółtkami.  Następnie ciągle ucierając dodać ser (ja użyłam sera z wiadereczka), kaszę manną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Rodzynki oraz skórki pomarańczowe wymieszać z mąką pszenną, dodać do masy serowej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez 1 h. 
Upieczony sernik pozostawić do wystudzenia w wyłączonym piekarniku. Gdy sernik całkowicie wystygnie wyjąć go z blaszki, polać polewą i dowolnie udekorować (ja posypałam wiórkami kokosowymi).



10 komentarzy:

  1. Ja wczoraj piekłam podobny - musiałam tylko zrezygnować z rodzynek, bo moj M za nimi nie przepada...a ja właśnie lubię takie serniki jak Twoj na zdjęciu - nadziane po brzegi bakaliami!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Fantastycznie nafaszerowałaś go tymi rodzynkami. Czy mogę się przyłączyć do tej degustacji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście zapraszamy Cię Krysiu, powiedz jaką kawkę pijesz to będziemy już zaparzać :-)

      Usuń
  3. I jak na pewno pycha:) Tyle bakalii:)
    Zapraszam również na konkurs na mym blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Równiez uwielbiam serniki mocno nadziane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności choć ja osobiście nie przepadam za bakaliami, wole "czysty" sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja dopiero będę piec, ale może troche mniej tradycyjny, pozdrawiam i zasiadam z Wami do tej kawusi z malutkim kawałkiem tego pysznego sernika...

    OdpowiedzUsuń