U mnie dziś kuchnia indyjska, która słynie ze swoich pikantnych dań, do których dodatkiem jest mocno schłodzona, orzeźwiająca raita ogórkowa.
- 2 ogórki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Skworcu
- 4 listki mięty
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Ogórki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wycisnąć z nich sok. Kmin rzymski uprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie rozetrzeć go w moździerzu na proszek i dodać do ogórków. Dodać jogurt oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Listki mięty drobniutko posiekać i dodać również do ogórków. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia.
Zaciekawił mnie ten przepis, kminek mam jogurt też, bedzie kotlecik...Wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmm czym sie rozni kminek rzymski od tradycyjnego?
OdpowiedzUsuńSmakiem...kmin rzymski jest lekko pikantny z cytrynowym posmakiem.
UsuńLubię takie ogóreczki starte z dodatkiem jogurtu i różnych przypraw. Ale z tym kminem to dobry pomysł. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTakie ogórki można serwować jako sos do różnych dań, ja czasem lubię sobie sypnąć koperku lub szczypiorku.
OdpowiedzUsuń