środa, 9 kwietnia 2014

Potrawka z nutą indyjską

Szybka potrawka z nutą indyjską to danie, które wymyśliłam, gdy miałam mało czasu i brak pomysłu na obiad. Potrawka ta jest bardzo prosta i szybkie w wykonaniu, a dodatkowo bardzo smaczna. Może być podana z pieczywem, ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Potrawka z nutą indyjską

  • 50 dag pieczarek
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziaren kardamonu Skworcu
  • 1/2 łyżeczki imbiru Skworcu
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 szkl wody
  • pieprz 
  • sól

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i smażyć na oleju, aż do odparowania wody. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziarna kardamonu i chwilę podsmażać. Następnie wsypać cebulę oraz czosnek, dodać imbir i wszystko razem smażyć. Gdy cebula się zeszkli usunąć z niej ziarna kardamonu i dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wszystko razem podsmażać, aż do zarumienienia kiełbasy. Do garnka włożyć podsmażone pieczarki oraz podsmażoną kiełbasę z cebulą. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Wszystko razem zagotować i podawać na ciepło.


2 komentarze: