Witajcie kochani w tym nowym tygodniu. U mnie dziś słodkości do kawusi czyli ciasto z makiem i jabłkami, które nazwałam Piegusek ze względu właśnie na mak :-)
Ciasto kruche:
- 20 dag mąki
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 5 dag cukru waniliowego Skworcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
- 12 dag margaryny
- 1 łyżka śmietany
Ciasto z makiem:
- 12 dag margaryny
- 12 dag cukru
- 12 dag maku suchego Skworcu
- 12 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
- olejek migdałowy
- 4 białka
Dodatkowo:
- rodzynki Skworcu
- orzechy włoskie Skworcu
- morele suszone Skworcu
- powidło śliwkowe
- 5 jabłek
- 2 łyżki bułki tartej
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciście rozsmarować powidło śliwkowe, posypać rodzynkami, posiekanymi orzechami oraz pokrojonymi w kostkę morelami. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wycisnąć nadmiar soku i wyłożyć na ciasto na bakalie. Jabłka wyrównać i posypać bułką tartą.
Ciasto z makiem:
Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Następnie ciągle ucierając dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak i olejek migdałowy. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć do blaszki na jabłka.
Tak przygotowane ciasto piec w temp. 180 st przez ok. 40 min, aż ładnie się przyrumieni.
Upieczone ciasto wystudzić, polać polewą i udekorować wiórkami kokosowymi.
Uwielbiam makowce a z jabłkami pychota. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj, tak. Do kawusi akurat. Właśnie piję teraz kawę i akurat bardzo smakowało by mi takie pyszne ciacho. Kiedyś takie, lub podobne jadłam, ale ... już zapomniałam smak. Więc chętnie mogłabym upiec, bo to ciasto bardzo kusi :)
OdpowiedzUsuńza chwilkę podrzucę Ci Krysiu kawałeczek pieguska do kawusi ;-)
UsuńTakiego pieguska chętnie bym skonsumowała do kawki :) Mniaaammmmm
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta nie jadłam, chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńWidzę urodzaj na makowe ciasta panuje. Ładne ciacho. :) Skworcu ma fajne produkty.
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie ale piec nie będę bo pieczenie to nie moja działka ale może namówię siorkę żeby się postarała:-)
OdpowiedzUsuń