sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek bakaliowy

Dziś ostatni dzień na przedświąteczne wypieki. Na pewno większość z Was ma już gotowe wspaniałe i przepyszne ciasta, ale jeśli ktoś jeszcze nie upiekł mazurka to polecam bardzo szybki w wykonaniu Mazurek bakaliowy.

Mazurek bakaliowy


Ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
Masa:
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do małej blaszki (21x28) wyłożonej papierem do pieczenia, w taki sposób aby brzegi dookoła były troszkę wyższe. Ciasto ponakłówać widelcem i piec w temp. 180 st przez 30 min, aż ciasto się ładnie zarumieni. 

Masa:
Jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie włożyć do garnka wraz z daktylami. Do owoców dolać wodę i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do rozgotowania owoców. Pod koniec gotowania dodać garść rodzynek i całość dusić jeszcze parę minutek. 

Gorącą owocową masę wyłożyć na upieczone ciasto, ładnie wyrównując. Wierzch mazurka udekorować połówkami migdałów blanszowanych oraz kawałkami fig.


7 komentarzy:

  1. Super wyglada ten mazurek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i z moimi ulubionymi migdałami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mam ochotę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne zdjęcie z tymi dekoracjami w tle, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój mazurek wygląda apetycznie. Ja także robię mazurek bakaliowy, ale zupełnie inny. 5 całych jaj ucieram z 29dkg cukru, dodaję 2 łyżki mąki i 2 łyżki tartej bułki i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej ( jest lepsza od proszku do pieczenia). Do masy wkładam pokrojone bakalie: orzechy, migdały, figi, daktyle, śliwki, morele, rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszam i wykładam na wafel, przykrywam drugim waflem i piekę 20 minut. Po wystygnięciu smaruję ciasto rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem masła (wówczas masa ma połysk) i dekoruję. Mazurek jest bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj też musi być bardzo dobry, na pewno kiedyś wypróbuję :-)
      dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  6. P.S.

    Przepraszam, zrobiłam błąd, powinno być 20 dkg cukru.

    OdpowiedzUsuń