czwartek, 24 kwietnia 2014

Kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami

Kasza jest bardzo zdrowa i smaczna, ale niestety na naszych stołach przegrywa z ziemniakami i ryżem. Niesłusznie gdyż przyrządzona z różnymi dodatkami i ziołami może być na prawdę bardzo smacznym daniem. Moją propozycją jest dziś kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami.


Kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami


Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości. Pomidory suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 5 min. Po tym czasie odcedzić i wymieszać ich z oliwą. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodać przygotowane wcześniej pomidory i całość smażyć parę minutek. Następnie dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i doprawić do smaku czosnkiem niedźwiedzim, bazylią, oregano oraz pieprzem i solą. Całość podsmażać parę minutek aby wszystkie smaki się połączyły.


10 komentarzy:

  1. mmm wygląda kusząco , ale jakoś nie mogę się przekonać do kaszy;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada ciekawie.Lubię kasze wszystkie a suszone pomidorki mam swojej produkcji.
    Małgosiu mam problem z rejestracją w Skworcu.Już kilka razy próbowałam i nic.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu aby się zarejestrować w Skworcu wymagane jest wyrażenie 3x zgody w polach do odhaczania pod formularzem. Są to zgody prawnie wymagane, nie wymysł firmy i bez tych zgód konta nie da się założyć.
      Ale zakładanie konta nie jest warunkiem koniecznym aby coś kupić.
      Można też anonimowo wkładać rzeczy do koszyka a kiedy zakupy się zakończy to przesłać zawartość tego koszyka meilem na adres firmy wraz z informacją dokąd ma zostać towar wysłany.
      Mam nadzieje Małgosiu, że teraz już bez problemu uda Ci się dokonać zakupów u Skworca.
      Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję.Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Fajna sprawa, mnie bardzo posmakowała z sosem musztardowym. Wypróbuj :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja się nie razie psychicznie do tej kaszy przekonuję :) naczytałam się o jej właściwościach, a u Ciebie Małgosiu tak smacznie wygląda, ze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Justynko bo na prawdę jest pyszna :-)

      Usuń
  5. Zrobiłam tę kaszę wg Twojego przepisu. Jest pyszna. Do tego grillowane żeberka! A można zjeść samą, polecam wszystkim. Jestem fanką Twoich przepisów. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo się cieszę, że kaszka Ci smakowała :-)
      Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń