Karkówkę można przyrządzać na wiele różnych sposobów. A u mnie dziś aromatyczna karkówka duszona w winie, która będzie idealna na świąteczny rodzinny obiad.
- 1 kg karkówki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- 2 łyżeczki jałowca mielonego Skworcu
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego Skworcu
- 1 łyżeczka tymianku Skworcu
- 3 liście laurowe Skworcu
- 1 łyżeczka goździków mielonych Skworcu
- 2 szkl czerwonego wytrawnego wina
Warzywa obrać i marchewkę pokroić w plasterki, seler w słupki, a cebulę w piórka. Wino wymieszać z pokrojonymi warzywami oraz z przyprawami. Do miski włożyć karkówkę w całości i zalać ją przygotowaną marynatą, a następnie odstawić do lodówki na 2-3 dni. Przez ten okres karkówkę obracać w marynacie 2 razy dziennie.
Po wyjęciu z zalewy mięso osuszyć, oprószyć solą i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Podsmażoną karkówkę przełożyć do garnka, a na tłuszcz pozostały po smażeniu wsypać mąkę i mieszając zrumienić. Zasmażkę zalać przecedzoną marynatą dokładnie mieszając aby nie było grudek zagotować. Do gotującego się sosu dodać wszystkie wcześniej przecedzone warzywa i zagotować i całością zalać mięso w garnku. Całość dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry, a sos przetrzeć przez sito.
Gotową karkówkę podawać polaną sosem np. z kluskami śląskimi i dowolną surówką.
Masz rację. Tak przyrządzona karkówka na pewno będzie smakować niesamowicie. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszności tu u Ciebie. Świetny przepis
OdpowiedzUsuńSmakowitości , wygląda znakomicie i pewnie jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńprzy okazji
Życzę Tobie jak i całej Twojej rodzinie spokojnych , zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych i mokrego Śmigusa Dyngusa :)
pozdrawiam serdecznie
Dziękuję i ja również życzę Tobie spokoju, radości i szczęścia w te Święta Wielkiej Nocy.
UsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuń