czwartek, 17 kwietnia 2014

Karkówka duszona w winie

Karkówkę można przyrządzać na wiele różnych sposobów. A u mnie dziś aromatyczna karkówka duszona w winie, która będzie idealna na świąteczny rodzinny obiad.


Karkówka duszona w winie


Warzywa obrać i marchewkę pokroić w plasterki, seler w słupki, a cebulę w piórka. Wino wymieszać z pokrojonymi warzywami oraz z przyprawami. Do miski włożyć karkówkę w całości i zalać ją przygotowaną marynatą, a następnie odstawić do lodówki na 2-3 dni. Przez ten okres karkówkę obracać w marynacie 2 razy dziennie. 
Po wyjęciu z zalewy mięso osuszyć, oprószyć solą i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Podsmażoną karkówkę przełożyć do garnka, a na tłuszcz pozostały po smażeniu wsypać mąkę i mieszając zrumienić. Zasmażkę zalać przecedzoną marynatą dokładnie mieszając aby nie było grudek zagotować. Do gotującego się sosu dodać wszystkie wcześniej przecedzone warzywa i zagotować i całością zalać mięso w garnku. Całość dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry, a sos przetrzeć przez sito. 
Gotową karkówkę podawać polaną sosem np. z kluskami śląskimi i dowolną surówką. 


5 komentarzy:

  1. Masz rację. Tak przyrządzona karkówka na pewno będzie smakować niesamowicie. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności tu u Ciebie. Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowitości , wygląda znakomicie i pewnie jeszcze lepiej smakuje
    przy okazji
    Życzę Tobie jak i całej Twojej rodzinie spokojnych , zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych i mokrego Śmigusa Dyngusa :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i ja również życzę Tobie spokoju, radości i szczęścia w te Święta Wielkiej Nocy.

      Usuń