Dziś chciałabym Wam polecić bardzo smaczną rozgrzewającą zupkę :-)
- 1,5 litra wody
- 1 porcja rosołowa
- 5 pomidorów
- 5 marchewek
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 szt ziela angielskiego
- 4 szt pieprzu ziarnistego
- 1/2 szl białego wytrawnego wina
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki chilli
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aż się rozgotują. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito, aby powstał przecier pomidorowy.
Marchewkę oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Do garnka wlać wodę, włożyć porcję rosołową, dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz pokrojone warzywa i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Następnie wywar przecedzić przez sito, wybrać warzywa i zblenderować ich na jednolitą masę.
Do przecedzonego wywaru wlać przygotowany przecier pomidorowy, włożyć masę warzywną i zagotować. Następnie dodać wino oraz wszystkie przyprawy i gotować parę minut aby wszystkie smaki się połączyły, a na koniec dodać śmietanę.
Zupę można podawać z grzankami.
Czy ta miseczka jest z Azji?
OdpowiedzUsuńZgadza się miseczka jest z Azji a dokładnie to z Wietnamu :-)
UsuńTo są moje smaki :) Uwielbiam. Chętnie zjadłabym taką miseczkę zupy. Bo i pyszna jest i kolor ma piękny i w ślicznej oprawie :))
OdpowiedzUsuńZupka na pewno pyszna. Zdecydowanie wolę ostrzejsze pomidorówki
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na zupę , ze zdjęcia widać że jest pyszna i ten kolor a jeszcze podana w takiej miseczce :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie