piątek, 28 marca 2014

Placki rybne

Dziś chciałabym Wam polecić danie kuchni afrykańskiej czyli bardzo smaczne i proste w wykonaniu placki rybne.


Placki rybne


Filety z ryby rozmrozić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Miękką rybę odcedzić i rozetrzeć widelcem na papkę. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki, zalać wodą i ugotować do miękkości. Miękką marchewkę odcedzić i ubić na puree. Ziemniaka również obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i ubić na puree. 
rybę wymieszać wraz z marchewką i ziemniakiem, dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą (tyle aby masa była dość gęsta i można było z niej formować placuszki). Całą masę doprawić do smaku pieprzem cytrynowym, pieprzem cayenne oraz solą.
Z gotowej masy formować małe placuszki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.


3 komentarze:

  1. Świetna propozycja. Dzisiaj zrobię na obiad. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, wykorzystam na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardziej lubię kotlety niż filety...są moim daniem smaczniejsze. :)
    Co do przypraw Skworca...są naprawdę świetne i ekonomiczne. Już mam listę które będę kupować.

    OdpowiedzUsuń