Witajcie kochani, moją propozycją na dzisiejszy dzień jest Marchewka w sosie curry. Podawana na ciepło jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu, a dodatkowo jest bardzo szybka w wykonaniu i ma piękny kolor :-)
- 4 marchewki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka curry Skworcu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki, a następnie zalać wodą, dodać sól oraz cukier i gotować do miękkości. Miękką marchewkę odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać ugotowaną marchewkę, śmietanę oraz curry i wszystko razem dokładnie wymieszać. Podsmażać parę minutek, aby wszystkie smaki się połączyły.
Oj curry lubi plamic talerze i nie tylko :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się, ale za to jakiego wspaniałego aromatu i smaku nadaje daniom :-)
UsuńLubię marchewki :-) Lubię curry. Ale razem w takiej postaci ich jeszcze nie jadłem :-) Spróbuję!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńTakiej marchewki jeszcze nie jadłam wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię marchewkę w kazdej postaci, więc czemu by nie z curry. Pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Dzisiaj zrobiłam marchewkę glazurowaną. Niebawem będzie u mnie. Ale podoba mi się Twoja z curry. Myślę, że się przymierzę do niej :)
OdpowiedzUsuńDo roztopionego masła dodałam jeszcze zgnieciony ząbek czosnku, bo moja rodzina lubi a po minucie dołożyłam marchewkę. Wyszło pyszne ale takiego koloru nie miało chociaż dołożyłam curry przywiezione z Indii przez znajomego.
OdpowiedzUsuń