sobota, 22 marca 2014

Marchewka w sosie curry

Witajcie kochani, moją propozycją na dzisiejszy dzień jest Marchewka w sosie curry. Podawana na ciepło jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu, a dodatkowo jest bardzo szybka w wykonaniu i ma piękny kolor :-)



Marchewka w sosie curry

  • 4 marchewki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka curry Skworcu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany

Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki, a następnie zalać wodą, dodać sól oraz cukier i gotować do miękkości. Miękką marchewkę odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać ugotowaną marchewkę, śmietanę oraz curry i wszystko razem dokładnie wymieszać. Podsmażać parę minutek, aby wszystkie smaki się połączyły. 


8 komentarzy:

  1. Oj curry lubi plamic talerze i nie tylko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ale za to jakiego wspaniałego aromatu i smaku nadaje daniom :-)

      Usuń
  2. Lubię marchewki :-) Lubię curry. Ale razem w takiej postaci ich jeszcze nie jadłem :-) Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej marchewki jeszcze nie jadłam wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię marchewkę w kazdej postaci, więc czemu by nie z curry. Pysznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis. Dzisiaj zrobiłam marchewkę glazurowaną. Niebawem będzie u mnie. Ale podoba mi się Twoja z curry. Myślę, że się przymierzę do niej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do roztopionego masła dodałam jeszcze zgnieciony ząbek czosnku, bo moja rodzina lubi a po minucie dołożyłam marchewkę. Wyszło pyszne ale takiego koloru nie miało chociaż dołożyłam curry przywiezione z Indii przez znajomego.

    OdpowiedzUsuń