środa, 5 marca 2014

Makrela w śmietanie


Dziś u mnie szybka i smaczna rybka - Makrela w śmietanie :-)


Makrela w śmietanie


  • 2 filety z makreli
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Filety z makreli skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1h. Mąkę wymieszać z kurkumą, papryką oraz chilli i panierować w niej filety, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wyjąć z patelni i wstawić do ciepłego piekarnika. Na pozostały tłuszcz wsypać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić. Następnie dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. 
Rybę z sosem podawać z ryżem od razu po przygotowaniu.


11 komentarzy:

  1. Danie wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Alicja Brrrr5 marca 2014 10:53

    Do tej rybki frytusie poprosze

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka pyszna propozycja , do tego Coleslaw, pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm, wygląda bardzo smakowicie. Muszę poszukać makreli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłoby się, tak cudnie wygląda :) a ja tu w pracy o suchej ..... muszę siedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiedziałem gdzie przyjść na pyszny obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. I znów serwujesz nam pyszności. Bardzo lubię makrele, chętnie zjadłabym taką w Twoje wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki smakowity obiadek . Zostało coś jeszcze - mogę wpaść :))

    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny przepis! wydaję sie łatwy i szybki, tylko makrele trudno dostać :(

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny taki obiadek, ale u mnie z makrelą ciężko

    OdpowiedzUsuń