Dziś u mnie szybka i smaczna rybka - Makrela w śmietanie :-)
- 2 filety z makreli
- sok z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 szkl śmietany 18%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Filety z makreli skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1h. Mąkę wymieszać z kurkumą, papryką oraz chilli i panierować w niej filety, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wyjąć z patelni i wstawić do ciepłego piekarnika. Na pozostały tłuszcz wsypać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić. Następnie dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
Rybę z sosem podawać z ryżem od razu po przygotowaniu.
Danie wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńDo tej rybki frytusie poprosze
OdpowiedzUsuńJaka pyszna propozycja , do tego Coleslaw, pyszota:)
OdpowiedzUsuńHmm, wygląda bardzo smakowicie. Muszę poszukać makreli :)
OdpowiedzUsuńZjadłoby się, tak cudnie wygląda :) a ja tu w pracy o suchej ..... muszę siedzieć :)
OdpowiedzUsuńWiedziałem gdzie przyjść na pyszny obiadek ;)
OdpowiedzUsuńI znów serwujesz nam pyszności. Bardzo lubię makrele, chętnie zjadłabym taką w Twoje wersji :)
OdpowiedzUsuńJaki smakowity obiadek . Zostało coś jeszcze - mogę wpaść :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
świetny przepis! wydaję sie łatwy i szybki, tylko makrele trudno dostać :(
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
pyszny taki obiadek, ale u mnie z makrelą ciężko
OdpowiedzUsuń