wtorek, 18 marca 2014

Kremowa zupa z buraków

Witajcie, dziś chciałabym Wam przedstawić kremową zupkę z buraków. Jako, że bardzo lubię takie kremowe zupki, więc często je przyrządzam. Kremowa zupa z buraków jest bardzo prosta w wykonaniu, a dodatkowo ma bardzo ładny kolor. Można ją podawać z puree ziemniaczanym lub z grzankami.


Kremowa zupa z buraków


  • 50 dag buraków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka śmietany
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę oraz buraki obrać, umyć i również pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać cebulę i zeszklić. Dodać marchewkę oraz buraki i całość podsmażać 10 min. Następnie dolać bulion i całość gotować 30 min. Po tym czasie wszystko zblenderować, zupę ponownie zagotować, dodać do niej śmietanę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. 


13 komentarzy:

  1. Aż ślinka leci :) Ja też bardzo lubię zupy kremy. Będę robić z marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewkowa kremowa zupka również jest pyszna :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie zupki a z buraków w szczególności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda. Ja lubię i wszystko z buraczkami i zupy kremy. Coś mi się wydaje, że skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z buraczków, to już mi sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kremowe zupy - pychotka. Gotowałam już z cukini, porów, dyni, a z buraczków jeszcze nie. Muszę spróbować. Do takich zupek dobry jest groszek ptysiowy,

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł, takiej zupy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł, efekt wizualny znakomity, a więc pewnie i smak powalający :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmm... trzeba spóbować :)

    OdpowiedzUsuń