Kapustę można robić na wiele różnych sposobów, a ja proponuję dziś kapustę z kaszą jęczmienną, grochem oraz kiełbasą czyli kapusta z dodatkami, która może być podawana jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 litra rosołu
- 3/4 szkl kaszy jęczmiennej
- 1 szkl grochu "jasiek"
- 2 kiełbaski śląskie
- 4 grzybki suszone
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- kminek mielony do smaku
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Kapustę kiszoną zalać wodą,gotować do miękkości, a następnie odcedzić. Kaszę jęczmienną osobno ugotować do miękkości oraz również groch osobno ugotować do miękkości. Kiełbaskę śląską pokroić w kosteczkę i delikatnie podsmażyć. Do kapusty dodać rosół, ugotowaną kaszę, groch oraz kiełbasę. Dodać również pokruszone suszone grzybki, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy oraz do prawić do smaku kminkiem mielonym, pieprzem oraz solą. Wszystko razem dusić na małym ogniu przez 15 min, aby wszystkie smaki się połączyły.
Hmm.. może być całkiem dobre! wygląda smacznie:) Lubię kiszoną kapustę :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie , takiej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
dziękuję i również pozdrawiam :-)
UsuńŚwietne dodatki - sycą i stawiają na nogi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie dobrałaś składniki, bardzo pożywne danie. Pozdrawiam Serdecznie:))
OdpowiedzUsuńKapusta kiszona kminek...jak ja lubię to zestawienie . Cała reszta już jest małym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńŚwietnia propozycja. Na niektóre dania zawierające wiele składników mówi się potocznie: bigos. Twoja kapusta bigosem nie jest, ale ma taką różnorodność składników, że może go udawać. Z przyjemnością zjadłabym małą porcję :)
OdpowiedzUsuńa więc zapraszam Krysiu :-)
Usuńjakie połączenie, nie znam takiej kapusty
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, uwielbiam kapustę, ale przyznam, że takiej nie jadłam :) wszystko mi odpowiada wiec koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest naprawdę bardzo smaczna :-)
UsuńAlez bogactwo dodatków, na pewno kapucha przez to jeszcze smaczniejsza niż normalnie :)
OdpowiedzUsuń