piątek, 14 marca 2014

Jabłka w cieście cynamonowym


U mnie dziś jabłka w cieście cynamonowym, które można podawać na obiad lub na deser, jak kto woli i jak lubi :-)


Jabłka w cieście cynamonowym



  • 1 jajko
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka

Jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem oraz solą. Następnie dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i dokładnie całość roztrzepać. 
Jabłka obrać i nie rozcinając ich usunąć gniazda nasienne ze środka, a następnie pokroić w plastry. 
Każdy plaster jabłka zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 
Usmażone jabłka w cieście odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręczniczkach i oprószyć cukrem pudrem. 
Podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.


8 komentarzy:

  1. Widze ze sa chrupiace takie jak lubie poprosze 2 do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty przepis, a jaki smakowity efekt ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka i cynamon - to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie placuszki, racuszki. Nie ważne. Najważniejsze że pyszne. Pięknie Ci wyszły, jak pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe!!! :) Jabłka z cynamonem to najlepsze połączenie :) Mniam !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie robiłam takich jabłek a są pyszne.

    OdpowiedzUsuń