poniedziałek, 10 lutego 2014

Kamień w czajniku

Od paru dni już myślałam o tym aby założyć na blogu dodatkową zakładkę "Porady". Będą to różnego rodzaju porady m. in. porady dotyczące kuchni oraz podróży. Mam nadzieje, że spodoba się Wam takie dodatkowe urozmaicenie mojego bloga :-)

Dziś chciałabym Wam przedstawić pierwszą poradę, która dotyczy kuchni. Może wiele osób z Was zna ten sposób i stosuje, może macie też jakieś inne sposoby ale chętnie wypróbujecie również mój :-)


Kamień w czajniku

Jeśli otwieramy czajnik i widzimy na dnie osadzający się kamień to wcale nie trzeba biec od razu do sklepu po środek odkamieniający. Wystarczy mieć w domu kwasek cytrynowy oraz sodę oczyszczoną :-)


Czajnik napełniamy do połowy wodą, wsypujemy 2 łyżki kwasku cytrynowego oraz 1 łyżkę sody (jeśli na dnie czajnika jest dużo kamienia należy zwiększyć ilość kwasku oraz sody). Po dodaniu tych składników woda w czajniku zacznie buzować, więc zamykamy czajnik i gotujemy.


Po przegotowaniu wodę z czajnika wylewamy, napełniamy czajnik nową czystą wodą i ponownie zagotowujemy już bez żadnych dodatków, a po przegotowaniu wodę tę również wylewamy. 
Po tych czynnościach czajnik wygląda jak nowy :-)

17 komentarzy:

  1. Tej metody nie znałam dzieki Megg

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam tą metodę a w pracy stosujemy podobną tylko do wody dodajemy sporo octu (na oko)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to nawet gałkę z prysznica w kwasku wygotowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy dodawanie sody ma jakiś sens - poza tym, że fajnie wygląda bo buzuje. Naprawdę wystarczy sam ocet lub kwasek cytrynowy, które zakwaszą wodę i spowodują że osad się rozpuści. Podgrzanie wody przyspieszy ten proces. Gdyby chcieć bronić sensu dodawania sody - podczas tego buzowania wydzieli się dwutlenek węgla, który zakwasza wodę (a o to chodzi) - tyle że sama soda oczyszczona (wodorowęglan sodu) to słaba zasada - czyli kwasek zostanie przez nią nieco zneutralizowany, a nie wzmocniony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sprawdzałam jak wyczyści się kamień z czajnika przy użyciu tylko samego kwasku cytrynowego i niestety efekt nie był tak dobry jak w połączeniu kwasku z sodą. Dlatego stosuję oba te składniki gdyż po sprawdzeniu w praktyce dają zdecydowanie lepszy efekt, który mnie zadowala :-)

      Usuń
  5. świetny sposób, koniecznie muszę to zrobić, dzięki za pomysł:D

    pozdrawiam ciepło
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również gotuję sam ocet lub kwasek. Ale też gdzieś czytałam o tym ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też słyszałam o gotowaniu octu, ale na szczęście nie mam tego problemu odkąd założyłam w zlewie filtr zmiękczający wodę. Żaden kamień nie osiada, a woda jest dużo smaczniejsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. hej, świetny blog! Zapraszam do mnie http://nessy-a.blogspot.com/ oraz do wzięcia udziału w konkursie do wygrania perfumy warte 300zł :) dodaje do obserwowanych, licze na rewanż :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny pomysł z tymi dobrymi radami. A jako pierwsza rada z czyszczeniem kamienia jest świetna. Też w pracy takie stosowałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie nowy post! http://nessy-a.blogspot.com Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też u mnie znalazły się takie porady :) jeszcze można użyć łupinek po ziemniakach :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja stosuję sam kwasek, ale przy następnym odkamienianiu dodam sody. W sumie od czasu jak stosuję dzbanek filtrujący to czyszczę raz na pół roku a kiedyś co miesiąc.

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo przydatne :) akurat zastanawialam sie jak sie pozbyc kamienia i zaraz sie za to zabieram ! dzieki :)
    www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo przydatne :) akurat zastanawialam sie jak sie pozbyc kamienia i zaraz sie za to zabieram ! dzieki :)
    www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  15. Od dawna stosuję ocet na pozbycie się kamienia. Działa. Myślę jednak że Twój sposób może być lepszy, bo nie będzie przykrego zapachu octu podczas gotowania wody. Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń