środa, 19 lutego 2014

Gulasz z żołądków drobiowych

Witajcie! Dziś chciała bym wam polecić na obiad smaczny gulasz z żołądków drobiowych.

Gulasz z żołądków drobiowych


  • 50 dag żołądków drobiowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szkl bulionu
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Żołądki umyć, zalać wodą, dodać sól i gotować 40 min. Następnie odcedzić i pokroić na małe kawałeczki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone żołądki, sos sojowy oraz przyprawę do kurczaka i wszystko razem chwilę podsmażyć. Podsmażone żołądki z cebulką przełożyć do gorącego bulionu, dodać koncentrat pomidorowy i dusić na małym ogniu 20 min. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i zalać gulasz, wymieszać oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. 
Gotowy gulasz z żołądków drobiowych podawać z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.

9 komentarzy:

  1. fajny sposób na gulasz,ja dzisiaj robiłam taki zwykły z łopatki wieprzowej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny gulasz. A kasza do tego bardzo to najlepszy dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gulasz lubię ale niestety nie tknę żołądków :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulaszu nie robiłam, ale bardzo lubię żołądki więc na "bank" będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie na blogu mało że można dobrze i smacznie się najeść to jeszcze zwiedzić cały świat .
    a przepis super .
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :-)

      Usuń
  6. O- robię podobny, ale dodaję więcej cebuli i nie dodaję koncentratu pomidorowego- również wybornie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pychotka...zjadłabym i jeszcze ta kasza gryczana i ogóreczek...mniam!!! :)

    OdpowiedzUsuń