Ciasto:
- 15 dag mąki
- 1/2 szkl mleka
- szczypta soli
Farsz:
- 40 dag szpinaku mrożonego
- 20 dag sera feta
- 5 ząbków czosnku
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól i dolewać po trochu ciepłego mleka zarabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól i dolewać po trochu ciepłego mleka zarabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Farsz:
Na patelnię włożyć rozmrożony szpinak i smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Następnie dodać ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Całość smażyć parę minut aby wszystkie smaki się połączyły. Gotowy farsz pozostawić do wystudzenia.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać małe kwadraciki. Na każdy kwadracik nakładać porcję farszu i lepić pierożki. Pierożki gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotować 2 min. Pierożki podawać od razu po ugotowaniu.
Robisz ciasto na mleko, nie próbowałam. Zawsze robię na wodzie...z odrobiną oliwy lub oleju. Ja mam w planach jutro robić pierogi, oczywiście jeśli czas na to pozwoli. Mam pomysł na pewną wariację, jak wyjdzie na pewno się niebawem pochwalę. :)
OdpowiedzUsuńsuper, czekam z niecierpliwością bo uwielbiam nowości :-)
UsuńPierogi:D Danie w sam raz dla strudzonych podróżników;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy,
Republika Podróży.
Oj tak po trudach podróży potrzebny jest konkretny posiłek aby nabrać sił na kolejną wyprawę :-) również pozdrawiam :-)
Usuń15dag tylko ???
OdpowiedzUsuń