Dziś polecam pierożki z kaszą gryczaną i twarogiem :-)
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 szkl mleka
- szczypta soli
Farsz:
- 10 dag kaszy gryczanej
- 20 dag twarogu
- 2 cebule
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 2 cebule
Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i dolewać podgrzane ciepłe mleko zarabiając ciasto. Ciasto zarabiać aż będzie gładkie i elastyczne.
Farsz:
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kaszę wymieszać z podsmażoną cebulką oraz z twarogiem i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać małe kwadraciki i na każdy nakładać farsz i lepić pierogi.
Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie, od momentu zagotowania gotować jeszcze 2 min.
Gotowe pierożki podawać od razu po przygotowaniu posypane podsmażoną cebulką.
Megg jak ja uwielbiam takie pierożki, z kaszą i do tego domowej roboty - rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńJustynko wcale Ci się nie dziwię, bo ja też ich właśnie bardzo lubię :-)
UsuńBrzmi świetnie, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pierogów z kaszy gryczanej z cebula w środku, u nas do kaszy i sera dodaje się świeże jajko oraz sól i cukier do smaku - ciekawe czy dzieci przyjęłyby te rewolucje - spróbuję :-)
OdpowiedzUsuń