Moja dzisiejsza propozycja na niedzielny obiad to kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim :-)
- 2 kotlety wieprzowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
- sól
- 150 ml bulionu
Sos myśliwski:
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 300 ml bulionu
- 50 ml wywaru grzybowego
- 50 ml czerwonego wina
- 2 dag grzybów suszonych
- 5 dag wędzonki
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Kotlety utłuc (nie za cienko) i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, pieprzem oraz solą i odstawić do lodówki na 2h. Po tym czasie kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem i piec w temp. 180 st przez 40 min. W tym czasie przygotować sos.
Grzyby suszone zalać zimną wodą i gotować do miękkości, a następnie przecedzić, zostawiając wywar do sosu, a grzyby pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie do zeszklonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Na osobnej patelni z masła i mąki zrobić zasmażkę, dolać bulion i energicznie wymieszać, a następnie dodać wywar grzybowy, wino oraz cebulę z koncentratem pomidorowym. Wszystko razem wymieszać i podsmażać dodając pokrojone grzybki, pokrojone w kostkę ogórki oraz wędzonkę. Na koniec dodać słodką paprykę mieloną, majeranek oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos dusić na małym ogniu, aż będzie dość gęsty.
Gotowe kotlety podawać polane sosem myśliwskim z ziemniakami i dowolną surówką.
jako że jestem początkującą panią domu to na pewno będę korzystać z Twoich przepisów :D zapraszam do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuńZapraszam często do przeglądania mojej stronki i pozdrawiam :-)
UsuńAle uczta :) Skład zapowiada smaczne i aromatyczne danie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMnie jako wielkiemu mięsożercy na widok tego przecudnego kotleta z sosem myśliwskim ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńTakie kotleciki z sosem myśliwskim są przepyszne, serdecznie polecam :-)
OdpowiedzUsuńAle pychota... Do tego marzyłyby mi się jeszcze młode ziemniaczki z koperkiem.
OdpowiedzUsuńOj tak, ale na młode ziemniaczkami musimy jeszcze troszkę poczekać :-)
Usuńbardzo ciekawe połączenie tematów na blogu :) też kocham podróże, i z każdej staram się przywieźć nowy przepis i przyprawy ;)
OdpowiedzUsuńa danie wygląda intrygująco, nawet jeżeli nie lubię sosów z dodatkiem pomidorowego smaku, to aż mam ochotę spróbować :)
pozdrawiam serdecznie, Cholera Naczelna
Cieszę się, że podoba Ci się mój blog, zapraszam do częstego odwiedzania :-)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńZapowiada się wyśmienicie, dodaję się do obserwatorów.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na fb :)
ten sos myśliwski! mrrr :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.tysiagotuje.pl ;)
Ten sos powalił mnie na kolana! Super!
OdpowiedzUsuńJest na prawdę pyszny polecam :-)
Usuńwygląda mega smacznie:)
OdpowiedzUsuńTen przepis mnie urzekł, jak tylko na niego spojrzałam :) zabieram do wypróbowania :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen sosik musi być pyszny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńoj tak jest bardzo smaczny, polecam :-)
Usuń