poniedziałek, 27 stycznia 2014

Indyjskie curry z jagnięciny

Nasza podróż do Azji, która nas po prostu zauroczyła wprowadziła rewolucję w naszym codziennym menu i dania kuchni azjatyckiej zagościły u nas w domu na stałe :-)
Dziś chciałabym Wam zaprezentować wyśmienite indyjskie curry z jagnięciny.
Danie to jak każde danie indyjskie jest bardzo ostre, więc jeśli ktoś nie przepada za bardzo ostrymi daniami proponuję dodać mniejszą ilość chilli.


  • 60 dag jagnięciny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka chilli
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 400 ml wywaru jagnięcego
Pasta jogurtowa:
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki uprażonych nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki chilli
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wraz z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać goździki, liście laurowe, imbir oraz chilli i wymieszać. Mięso umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do zeszklonej cebuli z przyprawami. Całość podsmażać 10 min. W tym czasie przygotować pastę jogurtową. Jogurt naturalny dobrze roztrzepać (aby po dodaniu przypraw nie zważył się) i dodać do niego wszystkie przyprawy. Pastę jogurtową dobrze wymieszać i dodać do mięsa. Całość smażyć, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz wywar jagnięcy i całość dusić na małym ogniu 45 min. 
Gotowe curry z jagnięciny podawać z białym ryżem, posypane natką kolendry, którą można również zastąpić natką pietruszki.

15 komentarzy:

  1. Ale smacznie na Twoim talerzu. Jagnięciny nie przyrządzałam. Nawet nie wiem dlaczego. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować Twoje przepisy, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To właśnie obiadek dla mnie. Pyszności z moją grupą krwi po prostu idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagnięcina jest popularna w Norwegii, ale jeszcze nie skusiłam się na samodzielne jej przyrządzenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie aromatyczne to Twoje curry, mmm ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, oj, oj na pewno będę zaglądać i szukać awaryjnego pomysłu na smakołyki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze i pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, u Ciebie smaki świata, pysznie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. zapisałam sobie w ulubionych i na bank zrobię bo wygląda pysznie smacznie ;)
    Pozdrowionka ;)))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm jakie pyszności :) biorę cię do blogrolla i bendę tutaj stałym bywalcem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. U Ciebie też pysznie, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń