czwartek, 16 stycznia 2014

Filet z kurczaka w pikantnym sosie żurawinowym

Często zdarza się tak, że nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie smacznego obiadu, w takie właśnie dni u mnie na obiad pojawia się szybkie i smaczne danie czyli filet w pikantnym sosie żurawinowym.



  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu
  • 1 szkl wody
  • 20 dag żurawiny
  • 1/2 szkl ketchupu ostrego
Filety umyć, osuszyć i delikatnie rozbić (ale nie zbyt cienko) oprószyć z każdej strony przyprawą do drobiu i wstawić na co najmniej 1h do lodówki. Po tym czasie filety obsmażyć na patelni delikatnie z każdej strony, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Żurawinę zalać wodą i gotować 10 min aż zacznie się delikatnie rozgotowywać, wówczas dodać ketchup i całość zagotować. Sos żurawinowy wylać na filety w naczyniu żaroodpornym i całość zapiekać w temp. 180 st przez 15 min.
Gotowe filety z kurczaka z pikantnym sosem żurawinowym podawać z ryżem.


6 komentarzy:

  1. Wypróbuj do żurawiny zetrzeć na tarce jabłko i przesmażyć. Wychodzi pyszny sos.
    Pierogi zrobione...a jakie? Istne szaleństwo, ale jestem zadowolona z efektu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na podanie piersi kurczaka , na pewno były smaczne

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam podobnie podanego indyka. ale indyk bywa suchy. jutro więc spróbuję z kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. A CZY ZURAWINA MA BYC SUSZONA?

    OdpowiedzUsuń