Na pewno bardzo często gotujecie pyszny domowy rosołek, a co robicie z mięska i warzyw z tego rosołu???
Ja wykorzystuję je np. do sosu mięsno-warzywnego z nutą indyjską :-)
- 2 woreczki ryżu
- mięso z rosołu
- warzywa z rosołu
- 1 cebula
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 3/4 szkl wody
- 4 goździki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki chilii
Mięso z rosołu oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa z rosołu pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodać goździki, cynamon, kardamon, imbir oraz chilli i wszystko razem podsmażać kilka minut, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie dodać mięso oraz warzywa i wszystko razem smażyć 5 min. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz wodę, wymieszać i dusić na małym ogniu 10 min. W tym czasie ugotować ryż w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Porcję ryżu wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosem mięsno-warzywnym z nutą indyjską.
dostępne także na: Przepis na Kobietę
dostępne także na: Przepis na Kobietę
Wygląda pysznie:)))) u mnie zawsze pozostałości po rosole zjada mój facet;) ale następnym razem mu na to nie pozwole:))
OdpowiedzUsuńMoże przekona się do takiego dania :-). Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńNo no pyszności pokazujesz i gotujesz, jeśli pozwolisz to zostanę na dłużej:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Będzie mi bardzo miło codziennie Cię u mnie gościć :-) zapraszam i serdecznie pozdrawiam :-)
UsuńBardzo pyszna propozycja.
OdpowiedzUsuńJejku jejku! :) Jak tu smakowicie! :D
OdpowiedzUsuńA ja zapraszam do siebie na mozarellę z pomidorami w wersji dla zmarzluchów: http://oligatorka.blogspot.com/2014/01/mozarella-z-pomidorami-inaczej.html
kuku :) ale tu pięknie zapachniało cynamonem, kardamonem... i już poczułam ostrość papryczki... :) uwielbiam takie smaki, ale szczerze???!!! nigdy nie wpadłabym aby w taki sposób wykorzystać mięcho z rosołu ;P przeważnie jakiś krupniczek na drugi dzień, albo ktoś wieczorkiem opitoli z musztardką i chlebkiem :) no ale teraz nie ma bata... rosołowe mięsko inaczej zawita w mojej kuchni :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że spodobało Ci się moje danie :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńDziękuję za odwiedziny. Pachnie pysznym jedzonkiem, Co nieco podpatrzę dla siebie. Wszystko wygląda smakowicie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wykonania. :) Ja czasem wykorzystuję mięso z rosołu do robienia kotletów...raz sękaczy. Duo cebuli, żółty ser i mięso w kostkę. Podrawiam
OdpowiedzUsuń