Podróże

niedziela, 29 kwietnia 2018

Pizza z patelni

Pizza z patelni to szybsza wersja tradycyjnej pizzy, ale równie smaczne i warta wypróbowania :-)

Pizza z patelni

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 30 dag szynki tradycyjnej Hańderek
  • 30 dag papryki świeżej lub konserwowej
  • pieprz
  • sól
  • vegeta

Dodatkowo:
  • ser żółty

Ciasto:
Jajka roztrzepać z mlekiem oraz mąkami, tak aby nie było grudek. Następnie dodać przygotowany farsz i wymieszać.

Farsz:
Cebulę zrumienić na niewielkiej ilości, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i razem podsmażyć, doprawić do smaku pieprzem, solą i vegetą a następnie pozostawić do wystudzenia. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę.

Na rozgrzany olej nakładać porcję ciasta z farszem i smażyć na złoty kolor, następnie placki przewrócić na drugą stronę, na wierzch posypać starty żółty ser, przykryć pokrywką i smażyć aż ser się roztopi.

Gotowe mini pizze z patelni podawać od razu na ciepło z ketchupem.

6 komentarzy:

  1. wow,super pomysł, majowy weekend przed nami, więc szybkie menu się przyda. Prezentują się ciekawie i apetycznie, a przepis prosty to trzeba wypróbować i smakowicie zajadać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na szybkie pizzerki. Doskonałe na majówkę. I nie tylko:)
    Małgosiu, miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwe cudo, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasy studenckie aż się przypomniały :D

    OdpowiedzUsuń